Amiraller Davası devam ediyor: Davada 5’inci gün

MDN İstanbul

Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin tartışmaya açılmaması gerektiğini belirttikleri kamuoyu duyurusu nedeniyle haklarında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca ‘anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşmak’ suçlamasıyla 3’er yıldan 12’şer yıla kadar hapis istemiyle dava açılan emekli Amiraller’in yargılanmasına devam ediliyor

Bugün görülen duruşmada kamuoyu duyurusu yapan sanıkların dışında emekli amirallerin açıklamasını kınamadığı için görevden alınan Türkiye Emekli Subaylar Derneği eski Başkanı (TESUD) Namık Kemal Çalışkan esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yaptı.

Süreci en başından bu yana takip eden ve önceki dava süreçlerinde de mahkeme salonlarında hazır bulunan gazeteci Müyesser Yıldız sosyal medya üzerinden dava süreci hakkında bilgi verdi.


Yıldız’ın açıklamaları:

Duruşmanın başlangıcında savunma yapan bazı sanıkların avukatı Mustafa Yuvanç, beraatı ve cezalandırılması istenenler arasında delil açısından birkaç WhatsApp mesajı fazlalığı dışında fark olmadığını belirterek şunları söyledi, “Bu 12 isim arasındaki irtibat ortaya konmuyor. Bir araya mı gelmişler? Toplantı mı yapmışlar? Hayır. Telepati ile hükümet düşürülmez.”

Ceza alması istenen 12 isim arasındaki eski TESUD Başkanı, emekli general Çalışkan, emekli amiral Cem Gürdeniz’le emekli büyükelçilerin Montrö açıklamasına dair 23 Ocak 2020’de yaptığı iletişimin, emekli amirallerin 15 ay sonra yaptığı duyuruyla ilişkilendirildiğine dikkat çekti.

‘Kavram, zihin ve zaman karmaşası var’

Çalışkan, “Bu da iddia makamında kavram, zihin ve zaman karmaşası olduğunu gösteriyor.” diye konuştu.

Amiraller duyurusu yayımlandıktan sonra kendilerinin TESUD’un kuruluş yıldönümü için hazırladıkları, henüz taslak olan metnin kendi irade ve bilgileri dışında bazı yerlerde yayımlandığını anlatırken şunları söyledi,


“Ham çalışmamızın WhatsApp grubumuzdan karanlık odaklar tarafından nasıl alındığının da araştırılması gerekir.”

Kayyum Başkan emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş da duruşmaya katıldı

TESUD Başkanı olarak muvazzafları etkilemekle suçlanan Namık Kemal Çalışkan, derneğe sadece emekli subayların üye olabildiğini hatırlatıp şunları vurgulayarak, “TESUD kurumsal olarak sadece Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları ile irtibatlıdır. Herhalde onları etkilemek gibi bir hadsizliğimiz olamaz.” açıklamalarında bulundu.

Çalışkan’ın savunması sürerken, kendisinin görevden alınmasından sonra TESUD’a Kayyum Başkan olarak atanan emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş da duruşma salonuna geldi.

Namık Kemal Çalışkan’ın avukatı Metin Şenay da şöyle konuştu: “Maalesef Milli Savunma Bakanı, TESUD’u kendi emir komutası içinde görmek istemektedir. Duyurudan sonra Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları gibi TESUD’un da emekli amirallere hakaret etmesi beklentisi vardı. “Bu olmayınca dernek yönetimi hukuk dışı yöntemlerle görevden alındı.”

Av. Şenay şunları da ekledi: “TESUD sadece kuruluş yıldönümlerinde açıklama yapmaz. Özellikle Atatürk ve TSK’ya yönelik saldırılarda da tavrını gösterir. Örneğin Ayasofya’nın açılış törenine Atatürk’e hakaret ettiği için Diyanet Işleri Başkanı hakkında suç duyurusunda bulundu. Namık Kemal Çalışkan’ın 28 Şubat davasında sanıklar lehine tanıklık yapması da birilerinin tepkisini cekmiş olmalı. Bu davayla bunların cezasının kesildiğini düşünüyorum.”

Av. Metin Şenay’ın MSB-TESUD ilişkisine dair ifadelerinden rahatsız olan TESUD Başkanı emekli Korgeneral söz isteyerek açıklama yapmak istedi; ama Mahkeme Başkanı, “Gerek yok.” dedi.

‘Yargısız infaza tabi tutulduk’

Emekli Koramiral Atilla Kıyat savunmasında şöyle konuştu: “Duyuru yayımlandıktan sonra adlarını zikretmeye değer görmediğim makamlar tarafından yargısız infaza tabi tutulduk. Vesayetçi, dış güçlerin ezik piyonları, şerefsiz, kaos simsarı, zevzekler olduk. Ancak duyurunun içeriğine hiç değinmeyenler, zaman bizi haklı çıkarınca, bizimle fikren aynı noktada buluştular.”

Kıyat’ın avukatı Zekai Şemsi, emekli amirallerin darbe yapacağı analizini yapmak için ilkokul öğrencisi olmak gerektiğini bildirdi.

Av. Şemsi, “Yarın sarıklı bir Yargıtay üyesi, Ankara, Cumhuriyet Başsavcısı çıkarsa ne yapacağız? Normalmiş gibi kabul edilmesi beklenemez. Biz de hukuk camiası olarak tavır koyarız. Emekli amiraller de protesto etmiştir, haklarıdır.” dedi.

Bugünkü savunmaların tamamlanmasının ardından Pazartesi devam etmek üzere duruşmaya ara verildi.

 

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın