Amerikalı TPI, Türkiye’de rüzgâr kanat fabrikası kurmak istiyor

MDN İstanbul

Fotoğraf: AA

Amerikalı TPI Composites, deniz üstü rüzgâr enerjisi türbininde kullanılan kanat üretimi fabrikasının kurulumu için Türkiye’ye 100 milyon dolar yatırım yapmaya hazır olduğunu açıkladı.Amerikalı TPI, Türkiye’de rüzgâr kanat fabrikası kurmak istiyor

Amerikan türbin kanat üreticisi TPI Composites’in Türkiye Operasyonları Direktörü Ole Aşıcı Johansen, “TPI Composites, deniz üstü rüzgâr enerjisi türbininde kullanılan kanat üretimi fabrikası yatırımı için hazır. Bu fabrika için en az 100 milyon dolar yatırıma ihtiyaç var ve biz bu yatırımı yapmaya hazırız” dedi.

Johansen, Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından düzenlenen rüzgâr sanayisi üretim tesisleri tanıtım gezisinde, iklim değişikliği ile mücadele ve Ukrayna – Rusya savaşı sonrasında artan enerji fiyatları ile yeniden şekillenen dünyadaki temiz enerji dönüşümü faaliyetlerinde rüzgâr enerjisi için büyük bir kapasite artışı beklendiğini, bu nedenle de büyük miktarlarda ekipmana ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Son dönemde küresel rüzgâr enerjisi piyasasının diğer yenilenebilir enerji kaynakları gibi popülaritesinin arttığını, bu alanda iş yapan firmalarda kalite, büyüklük gibi unsurların rüzgâr enerjisi üretiminde verimliliği artırdığını vurgulayan Johansen, “Birçok ülke enerji projeleri planlamalarında belli bir aşamaya geldi ve ekipman tedariki için arayışlarını sürdürüyor. 2012’de Türkiye’de kurulan fabrikamızda Türkiye’nin ilk rüzgâr kanadını ürettik. 2020’de ise Hindistan fabrikamız Türkiye ekibinin liderliğiyle kuruldu. Türkiye’nin global operasyonlar içindeki payı yüzde 30’a ulaştı. Türkiye’de üretilen kanatlar ise 5 farklı kıtada 28 farklı ülkeye ihraç edildi” dedi.

Johansen, karasal rüzgâr santrallerinde kullanılan kanat büyüklüklerinden farklı olarak deniz üstü rüzgâr santrallerindeki kanat büyüklüklerinin 100 metreyi aştığını belirterek “Türkiye’de yatırımını planladığımız fabrikada üretilecek kanat uzunlukları da 100 metreyi aşkın büyüklükte olacak. Bu yüzden fabrikanın yerini seçme konusunda bir takım zorluklarla karar verme aşamasındayız. İyi bir limana ihtiyaç duyuluyor. Karar verme konusunda Türk yetkililerinden de olumlu geri dönüşler alıyoruz. Bizim neler ürettiğimiz konusunda kendilerine bilgi vermekten dolayı memnunuz. Üretimlerimizde Türk malı ürünlerini kullanmayı önceliyoruz. Bu da ülke içindeki rüzgâr enerjisi pazarına katkı anlamına geliyor. Tüm bu gelişmeler ışığında, TPI Composites, deniz üstü rüzgâr enerjisi türbininde kullanılan kanat üretimi fabrikası yatırımı için hazır. Bu fabrika için en az 100 milyon dolar yatırıma ihtiyaç var ve biz bu yatırımı yapmaya hazırız” açıklamasında bulundu.

‘Kanatların Türkiye’de üretilmesi avantaj’
TPI Composites Tedarikçi Zinciri Direktörü Burak Mücahitoğlu da dünyada deniz üstü rüzgâr enerjisi pazarının karasal rüzgâr enerjisi pazarına göre daha hızlı büyüdüğünü söyledi.

Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konum, denizle taşımacılıktaki avantajları sayesinde kanat üretim tesisinin Türkiye’de yapılmasının rüzgâr enerjisi sektörüne avantaj sağlayacağını dile getiren Mücahitoğlu, “Böyle bir tesisin limana yakın yerde yapılması gerekiyor. Bu anlamda İzmir en uygun lokasyon olarak öne çıkıyor. 100-150 metre civarında kanat üretimi bu bölgede gerçekleştirilebilir. Dış pazara ihraç edilebilir. Henüz iç pazar için offshore olma ihtimali belki düşük ancak ilerde olabilir. Dünya pazarı için bu kanatların Türkiye’de üretilmesi avantaj olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca yüzde 70’i ihracat yaptığımız bu sektörde Avrupa pazarında ürünlerin yer bulması çok daha olası. Know-how, teknoloji ve ekip anlamında biz bunu yapma imkânına sahibiz” dedi.

AA

Bunu Paylaşın