Altında keskin düşüş

MDN İstanbul

Küresel piyasalarda, enflasyon ve resesyon ikilemi arasında kalan yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek hafta gerçekleştireceği toplantı öncesinde negatif seyir sürüyor. altında keskin 

Küresel çapta enflasyonist baskıların sürdüğüne işaret eden veri ve gelişmelerin ardından pay ve tahvil piyasalarında yaşanan çıkış, uluslararası kurum ve kuruluşların resesyon konusunda yaptığı uyarılarla derinleşti. altında keskin 

Eş zamanlı faiz artışları küresel resesyon riskini güçlendiriyor
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in küresel ekonomik büyüme beklentilerini düşürmesinin ardından dün Dünya Bankası da yüksek enflasyona karşı merkez bankalarının eş zamanlı olarak faizleri artırmasının 2023’te küresel resesyon riskini güçlendirdiğini bildirdi.

Resesyon riskine karşın Fed’in gelecek hafta en az 75 baz puanlık faiz artırımına kesin gözüyle bakılmasıyla emtia fiyatları üzerindeki baskı artarken altının ons fiyatı 1.660 dolarla Nisan 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Brent petrolün varil fiyatı da dün yüzde 4,4 düşüşle 89,9 dolardan kapanırken bugün 90,3 dolardan işlem görüyor.

Avrupa’da enflasyonist baskılar sürüyor
Avrupa tarafında, Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin gelişmeler ve enerji krizi kapsamında alınan tedbirler gündemin odağındaki yerini koruyor. Resesyon tehdidinin arttığı bölgede, enflasyonist baskıların da sürmesi Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) hareket alanına dair soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.

Çin Devlet Başkanı Şi ile Rusya Devlet Başkanı Putin görüştü
Asya genelinde, Rus ve Çinli liderlerin yaptığı görüşmeye dair haber akışı gündemi meşgul ederken Çin, Rusya ve Moğolistan’ın ortak ekonomik koridoru geliştirme konusunda anlaştığı bildirildi.

Yoğun veri akışının da izlendiği bölgede, Çin’de ağustosta yıllık bazda sanayi üretimi yüzde 4,2 ve perakende satışlar yüzde 5,4 artarak beklentileri aştı.

Ülkede borç çevirme problemleri ile mücadele eden gayrimenkul sektörüne ilişkin göstergeler ise bozulmaya devam ederken konut fiyatları, yeni inşaat başlangıçları ve gayrimenkul yatırımlarına dair alınan veriler beklentilerin altında kaldı.

“Döviz piyasasına müdahale etmeye hazırız”
Japonya’da ise zayıf yen karşısında yetkililerin “müdahale” sinyalleri devam ediyor. Japonya Maliye Bakanı Suzuki Şuniçi, yendeki hızlı oynaklığın sürmesi halinde döviz piyasasına müdahale etmeye hazır olduklarını belirterek bu kapsamda hiçbir seçeneği göz ardı etmeyeceklerini söyledi.

Borsada açığa satışta ‘yukarı adım kuralı’ bugün de geçerli olacak
Yurt içinde, dün oynaklığın yüksek seyrettiği Borsa İstanbul’da, BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,43 değer kaybıyla 3.363,12 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul AŞ, BIST 50 endeksinde yer alan paylara yönelik 14-15 Eylül’de uygulanan açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının bugünkü seansta da devam edeceğini duyurdu.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,2 artışla 18,26’dan kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,26’dan işlem görüyor.

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketinde cari yıl sonu TÜFE beklentisi %67,73’e geriledi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ağustos ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçları yayımlandı. Buna göre; Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi eylül döneminde yüzde %67,73 oldu. Bir önceki anket döneminde beklenti yüzde 70,60 seviyesindeydi.

Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 19,65 TL iken bu anket döneminde 19,51 TL oldu.12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 22,03 TL ve 22,07 TL olarak gerçekleşti.

Analistler, enflasyonist endişeler ve resesyon riski arasında kalan merkez bankalarının faiz artırımlarına devam edeceği beklentilerinin piyasalarda risk iştahının düşük seyretmesine neden olduğunu söyledi.

Piyasalarda bugün
12.00 Euro Bölgesi, ağustos ayı TÜFE
14.30 Türkiye, temmuz ayı konut fiyat endeksi
17.00 ABD, eylül ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın