Akdeniz’de deniz suyu iki aydır sıcak hava dalgası etkisinde

MDN MEDIA

İspanya’nın doğusundaki Balear Adaları Gözlem Sistemi Evi (SOCIB)’nden uzman Melanie Juza, Akdeniz’in sıcak hava dalgasının etkisinde olduğunu söyledi

SOCIB verilerine göre, son 60 günde Batı Akdeniz’de 15.5 santigrat derece olarak ölçülen ortalama deniz suyu sıcaklığının, 1982-2015 yıllarında aynı dönemdeki ortlaması 14,1’di.

Doğu Akdeniz’de sıcaklıklar Temmuz 2023’ten beri rekor üstüne rekor kırıyor

İspanyol basınına konuşan SOCIB uzmanı Melanie Juza, son 60 gündür Akdeniz’in hem batısı hem de doğusunda sıcak hava dalgasının devam ettiğini söylerken, Doğu Akdeniz’de sıcaklıkların Temmuz 2023’ten beri rekor üstüne rekor kırdığını ifade etti.

Akdeniz’deki sıcaklık artışı daha yaygın hâle gelecek

Juza, Akdeniz’de 2023’te toplam 212 gün sıcak hava dalgasının görüldüğünü ve iklim değişikliğinin etkisiyle Akdeniz’deki bu sıcaklık artışlarının daha yaygın hâle geleceğini belirtti.

Okyanusun sunduğu temel hizmetler olumsuz etkilenecek

Sıcaklığı artan deniz suyunun buharlaşmasının, okyanusun tuzluluğunu da artırdığını söyleyen Juza, bunun biyoçeşitlilik kayıplarını artıracağını ve okyanusun sunduğu temel hizmetlerin, balıkçılık ve turizm gibi sektörlerin olumsuz yönde etkilenmesine neden olacağını ekledi.

Su, çok fazla radyasyon biriktiriyor

İspanya Meteoroloji Enstitüsü’nde uzman Cayetano Torres ise, “Akdeniz’deki deniz suyu sıcaklığındaki artış iklim değişikliğinin çok net bir göstergesi. Verilere baktığımızda 2023’te normale kıyasla ortalama 3 derece ya da anormal durumlarda 5,5 dereceye kadar artan sıcaklıklar gördük. Bu inanılmaz bir şey ve suyun çok fazla radyasyon biriktirdiğinin bir kanıtı” dedi.

AA

Bunu Paylaşın