AB iklim teklifi Avrupalı armatörlerin gündeminde

MDN Editör

Avrupa Komisyonu, sera gazı emisyonlarının en geç 2040 yılına kadar %90 oranında azaltılmasını öngören 2040 iklim hedefini yayınladı ve Avrupalı denizcilerden olumlu geri dönüşler aldı

Denizciler, Avrupa Komisyonu’nun denizcilikte e-yakıtlar ve gelişmiş biyoyakıtlar da dâhil olmak üzere düşük ve sıfır emisyonlu yakıtların kullanılmasının önündeki engelleri ele alma ve sektöre diğer karbonsuzlaştırma çözümlerine erişimi olan sektörlere kıyasla bu yakıtlara öncelikli erişim sağlama yönündeki güçlü taahhüdünü memnuniyetle karşılıyor.

Komisyon, sürdürülebilir yakıtların artan maliyetlerinin gemiciliğin rekabet gücü açısından kilit bir faktör olduğunu kabul etmekte ve bu yakıtların üretimini teşvik edecek düzenleyici tedbirleri değerlendirmeyi ön görüyor. Bu bağlamda Avrupalı denizciler, yakıt tedarikçilerinin bu yakıtları piyasada bulundurmaları için gerekli şartların sağlanmasını destekliyor.

ECSA Genel Sekreteri Sotiris Raptis, “Denizciliğin gelişmiş biyoyakıtlar ve e-yakıtlar gibi düşük ve sıfır emisyonlu yakıtlara öncelikli erişimini sağlamak için ilk kez bu kadar güçlü bir teklif gerçekleştirildi. Sürdürülebilir yakıtların maliyeti şu anda denizcilikte kullanılan yakıtlara kıyasla dört kat daha yüksek olduğundan fiyat farkı oldukça büyük. Yine de bu planın derhal eyleme dönüştürülmesi ve mevcut İnovasyon Fonu kapsamındaki özel çağrılar yoluyla tahsis edilen ETS gelirlerinden yararlanılması için Komisyon ile birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ECSA, Komisyon’un Avrupa ekonomisinin karbonsuzlaştırılmasına yönelik üç senaryo kapsamında IMO Sera Gazı Stratejisi ile uyumlu olarak denizcilik için yeni hedefler belirlemesini desteklediğini ifade etti. Temmuz 2023’te kabul edilen IMO Sera Gazı Stratejisi, 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı hedefini ortaya koymakta ve 2040 yılına kadar en az %70’lik hedefle %80 azalmaya ulaşmayı amaçlamaktadır.

Genel Sekreter Raptis, “Geçtiğimiz Temmuz ayında varılan tarihî anlaşmanın ardından bu, 2050 yılına kadar uluslararası denizcilikten kaynaklanan net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşmak için gerekli tedbirlerin geliştirilmesi konusunda IMO’ya güçlü bir destek mesajıdır. Bu aynı zamanda Avrupa denizciliğinin eşit şartlarda faaliyet göstermesini sağlamak için atılmış önemli bir adımdır” dedi.

Avrupa’nın özel yatırımlar için daha cazip hâle gelmesi gerektiğini belirten Avrupa Komisyonu, son 15 yılda Avrupa’da gemi finansmanının sürekli olarak azaldığını ve denizcilik şirketlerinin başka yerlerde finansman olanakları aramak zorunda kaldığını belirtti. ECSA ise, sermaye piyasaları aracılığıyla özel yatırımların önünü açmanın ileriye dönük iyi bir adım olduğunu ancak bunun özellikle denizcilik KOBİ’leri için kilit öneme sahip olan bankacılık finansmanı için amaca uygun bir çerçeve ile birleştirilmesinin önemine de değindi.

Maritime Today

Bunu Paylaşın