Milli fırkateyn TCG İstanbul 2021’de denizlerde

MDN İstanbul

Milli Gemi (MİLGEM) projesi kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) için üretilecek ilk Türk fırkateyni olan TCG İstanbul’un kaynak töreni Pendik’teki İstanbul Tersane Komutanlığı’nda 19 Ocak 2017 tarihinde gerçekleştirildi.
MİLGEM konseptinde inşa edilen Ada sınıfı korvetlerin ardından, İ sınıfı fırkateyn serisinin ilki olan TCG İstanbul’un kaynağı Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu tarafından yapıldı.
TCG İstanbul, tasarımı ve silah donanımı tamamen Türk Deniz Kuvvetleri tarafından yapılmasıyla ayrı bir öneme sahip. İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda düzenlenen törende konuşan Bakan Işık, ilk milli fırkateynin Türkiye’nin harp gücü açısından önemine dikkat çekti. “Türkiye’nin yoluna emin adımlarla devam etmesi için güçlü bir demokrasi, ekonomi ve orduya sahip olması gerekiyor. Üç tarafı denizlerle çevrili cennet vatanımızın güçlü bir ordusu olması  için de yerli ve milli imkânlarla donatılmış güçlü bir donanmaya kavuşması en temel önceliklerimizdendir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Hudutlarının mühim ve büyük aksamı deniz olan Türk Devleti’nin donanması da mühim ve büyük olmak gerektir. O zaman Türkiye Cumhuriyeti daha müsterih ve emin olacaktır’ sözleriyle bunu çok güzel şekilde ifade etmiştir.”

Savaş gemisi tasarlayıp inşa eden 10 ülkeden biriyiz
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, su üstü askeri gemi ihtiyaçlarının tamamının yurt içi tersaneleriyle karşılandığını, gelinen aşama itibarıyla Tuzla’daki 7 özel tersanede ve bakanlığa bağlı tersanelerde yürütülen askeri gemi inşaat projelerinin bütçesel büyüklüğünün 5,5 milyar doları aştığını kaydetti. Işık ayrıca, askeri gemi inşa sektöründe orta ve uzun vadede gerçekleştirilmesi planlanan fırkateyn, hücumbot, destek gemileri ve süratli bot sınıflarına yönelik projelerle meblağın 12 milyar dolar seviyesine ulaşacağının öngörüldüğünü ifade etti.
“Yerli imkânlarla geliştirilen birçok ekipmanın bahriyemiz tarafından kullanılması bizi ayrıca gururlandırıyor. Gemilerimizi, denizaltılarımızı ve diğer ihtiyaçlarımızı kendi tasarımımız ve üretimimiz olarak, ülkemizde tedarik etmekten memnuniyet duyuyoruz. Ülkemiz savaş gemisini milli olarak tasarlayan, inşa eden 10 ülke arasında yer almakta. Geminin üzerindeki savaş sistemleri geminin maliyetinden daha fazla meblağ tutuyor. Bu savaş sistemlerini büyük oranda yerli olarak üretme gayreti içindeyiz. Artık Türkiye elektronik harpte de bir oyuncu haline geldi.”
113 metre uzunluğunda ve 3 bin ton ağırlığında planlanan TCG İstanbul hem Harpoon hem yerli füze Atmaca’yı ana silah olarak kullanabiliyor. Tüm dizaynı Türk mühendisler tarafından yapılan fırkateynin, su altı ve su üstü savunma harbine uygun olduğu öğrenildi. TCG İstanbul’un silah kontrol, sonar ve radarı tamamen yerli olacak.

Bunu Paylaşın