Yurt içi piyasalarda gözler TCMB’nin faiz kararında

MDN İstanbul

Dünya borsaları enflasyon ve resesyon riskleri arasında bocalamaya devam ederken Powell’ın ABD Kongresi’nde devam eden yarıyıllık Para Politikası Raporu’na ilişkin sunumu ve sonrasında vereceği mesajlar yatırımcıların odağında bulunmaya devam ediyor.Yurt içi 

Dün, ABD Senato’sunda para politikası raporunu paylaşan Powell, bankanın temmuz sonrası için politikalarının gelecek makroekonomik verilere göre toplantıdan toplantıya kararlaştırılacağını söyledi.

Powell, Fed’in enflasyonun bankanın yüzde 2 hedefine doğru yavaşlamakta olduğuna dair ikna edici kanıt görene kadar faiz artırımlarına devam etmeyi planlandığını söyledi.

Fed Başkanı, yükselen enflasyona karşı 100 baz puanlık faiz artışının masada olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine ise “Hiçbir amaç için masadan bir şeyi kaldırmayacağız” yanıtını verdi.

ABD Başkanı Joe Biden, ülkede artan benzin fiyatlarıyla mücadele amacıyla federal benzin vergisinin eylül ayına kadar 3 ay süreyle askıya alınması için Kongre’ye çağrıda bulundu.

Avrupa’da, yükselen enflasyonla birlikte enerji arz problemlerinin bölge ekonomilerinin büyümesini engelleyebileceği endişesi gittikçe güçleniyor.

Dün, İngiltere’de Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 9,1 artarak ülkenin son 40 yılın en yüksek enflasyonuyla karşı karşıya kaldığına işaret ederken bölgede Rus gazının potansiyelin yüzde 40’ına gerilemesi bölge ekonomileri için resesyon riskini güçlendiriyor.

Para piyasalarında ise Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yıl sonuna kadar 150 baz puan faiz artıracağı fiyatlanmaya başlarken bölgede artan enerji maliyetleri söz konusu yükselişte etkili oluyor.

Asya borsaları, artan resesyon endişeleriyle birlikte yön bulmakta zorlanırken Çin’in teknoloji şirketlerindeki regülasyon adımlarında sona yaklaşıldığına ilişkin haber akışı Çin borsasını destekliyor.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, pandemi ve güvenlik meydan okumalarının yarattıkları tehdit karşısında, ekonomik toparlanmanın desteklenmesi için küresel birlik ve iş birliği çağrısı yaptı.

BRICS İş Forumu’nun açılış töreninde konuşan Xi, “Ukrayna krizi dünya için alarm zilini çaldı. Yaşanan gelişmeler yaptırımların iki tarafı keskin bir kılıç olduğunu kanıtladı” dedi.

Xi, kırılgan bir toparlanmadan kaçınabilmek için ekonomi politikalarında daha büyük koordinasyona ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Yurt içinde, gözler bugün 14.00’te TCMB’nin gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi. yurt içi

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler, TCMB’nin politika faizini yüzde 14’te sabit bırakacağını öngörürken 100 baz puan veya önden yüklemeli 200 baz puan faiz indirimi yapıp 2023’e kadar faiz indirimi yapılmamasını bekleyen ekonomistler de dikkat çekiyor.

Piyasalarda bugün
11.00 Euro Bölgesi, haziran ayı imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI
11.30 İngiltere, haziran ayı imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI
14.00 Türkiye, TCMB’nin faiz kararı
14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
15.30 ABD, 1. çeyrek ödemeler dengesi
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
16.45 ABD, haziran ayı imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI
17.00 ABD, Fed Başkanı Powell’ın konuşması

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

 

Bunu Paylaşın