Yunanistan kara sularını genişletti

MDN İstanbul

Yunanistan, İyon Denizi’ndeki kara sularını 6 milden 12 mile çıkarılmasını yayımladığı kararname ile resmen yürürlüğe soktu.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından, ülkenin batısında yer alan İyon Denizi’nde, Arnavutluk yakınlarındaki İyon Adaları’ndan Mora Yarımadası’nın güney ucunda yer alan Tenaro Burnu’na kadar olan deniz bölgesinde, körfezlerin kapatılması ve düz ana hatların çizilmesiyle ilgili kararnamenin yürürlüğe girdiği açıklandı.

Kararnamenin, Uluslararası Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin uygulanması kapsamında yayınladığını iddia eden Yunanistan, hareketin İyon Denizi’nde kara sularını genişletme süreci için bir hak ve gerekli bir adım oluşturduğu bildirdi.

Bakanlık ayrıca, benzer hakları ülkenin diğer bölgelerinde de uygulama hakkını mahfuz tuttukları da kararnameye ekledi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis daha önce Parlamento’da yaptığı konuşmada , Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin 3’üncü maddesi gereğince İyon Denizi’nde “egemenlik hakları olduğunu savunmuş ve İyon Denizi’nde kara sularını 6 deniz milinden 12 deniz miline çıkarmayı planladıklarını açıklamıştı.

Yunanistan’ın, kara sularını genişletme hakkını gelecekte diğer deniz alanları için de kullanabileceğini belirten Miçotakis, İtalya ile İyon Denizi, Mısır ile Doğu Akdeniz için yapılan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmalarının Yunanistan için tarihsel ve siyasi öneme sahip olduğunu söylemişti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın