Yeni koronavirüse karşı alınması gereken ilave önlemler

MDN İstanbul

Dz. Kur. Kd. Alb. (E) Hakan Mehmet Köktürk deniz taşımacılığının kesintisiz ve güvenli sürdürülmesi için yeni koronavirüs salgınına karşı alınması gereken ilave önlemleri MarineDeal News’e özel değerlendirdi

Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan şehrinde 31 Aralık 2019’da başlayan yeni koronavirüs salgını uluslararası ticareti, nakliyeyi ve turizmi etkileyen küresel bir sorun haline gelmiştir. Pek çok ülke kara sınır geçişlerini kapatmış, yolcu uçağı seferlerini de iptal etmiştir.

Uluslararası ticareti, nakliyeyi ve turizmi olumsuz etkileyen, 12 Nisan 2020 itibarıyla 108 binin üzerinde kişinin ölümüne sebep olan yeni koronavirüs salgını, deniz taşımacılığını da olumsuz etkilemiştir. Özellikle Asya-Avrupa arasındaki deniz taşımacılığı yüzde 30 ila yüzde 60 arasında azalmıştır. Çoğunluğu yolcu gemilerinde olmak üzere, ticaret gemilerinde de yeni koronavirüs kaynaklı ölüm vakaları meydana gelmiştir.

Yeni koronavirüs salgınına karşı önlemlerin alınmasında etkilenen bölgelere giden gemi personeli ve denizcilik şirketlerine önemli görevler düştüğünü, gerek şirket gerekse kişisel olarak neler yapılması gerektiğini 21 Şubat 2020 tarihli yazımda detaylı olarak belirtmiştim.

Yeni koronavirüs salgınının yayılma hızı ilave tedbirlerin alınmasını zorunlu kılmıştır. Gemi personeli ve gemilere gelmesi gereken liman/terminal görevlisi gibi kişilerin birbirlerini virüse maruz kalmaktan korumaları daha da önemli hale gelmiştir. Öncelikli olarak bu süreçte gemilere dışarıdan personel girişine müsaade edilmemesi ve gemilerin tamamen izole edilmeleri ön plana çıkmaktadır.

Ancak boğaz geçişi, liman giriş/çıkışı esnasında pilot alınması, liman denetleri, yükleme/tahliye operasyonları, gümrük işlemleri, klas kontrolleri ve kısıtlı olsa da gemi personeli değişiminin devam etmesi gibi sebeplerle gemilerin tamamen izole edilmesi mümkün olamamaktadır.

Bu sebeple, özellikle enfekte olan bölgelerde, gemi limana varmadan önce acenteye zorunlu olmadığı sürece gemi personeli dışındaki üçüncü taraf kişilerin kesinlikle gemiye gelmelerinin istenmediği, zorunlu olarak gelmesi gereken personelden de yeni koronavirüs ile ilgili soruları kapsayan bir sağlık deklarasyonunu doldurmalarının talep edildiği iletilmelidir. Acenteden ayrıca gidilen destinasyondaki liman/terminalin yeni koronavirüs salgını ile ilgili son durumu hakkında güncel bilgiler talep edilmelidir. Sahille olan evrak değişimleri mümkün olduğunca elektronik posta üzerinden olmalıdır. Gelen bilgilere göre bir risk değerlendirilmesi yapılmalı ve alınacak güvenlik tedbirleri belirlenmelidir.

Gelmesi zorunlu olan kişilerin özellikle yaşam mahallerine girmeden gemiden ayrılmaları için özel gayret sarf edilmelidir. Dışarıdan gelen kişilerin gemiye girişlerinden önce mutlaka temassız bir termometre ile ateşleri ölçülmeli, ateşi 37,3 derecenin üzerinde olan ve maske/eldiven gibi koruyucu ekipmanı olmayanların gemiye girişine izin verilmemelidir. Köprüüstüne çıkışlar, gemi içinden değil, gemi dış iskeleleri kullanılarak yapılmalıdır.

Dışarıdan gelecek kişilerle aynı ortamda bulunacak gemi personeli de mutlaka koruyucu ekipman kullanmalı, sosyal mesafe korunmalı, kesinlikle fiziki temas olmamalıdır. Dışarıdan gelen kişiler ayrıldıktan sonra mutlaka kullandıkları bölgeler dezenfekte edilmelidir. Alınan tedbirlerin sürdürülebilir olması, gemilerde yeterince ve kaliteli steril maske, eldiven, dezenfektan ve koruyucu elbise bulundurulması ile mümkün olabilecektir.

Enfekte bir ülkenin limanında gemi adamları karaya çıkmaktan kaçınmalı, mümkünse gemiden hiçbir şekilde ayrılmamalı, ayrılışlar yalnızca gerekli olması halinde ve koruyucu malzeme kullanılarak gerçekleştirilmelidir. Gemiden ayrılan ve gemiye katılan gemi adamları arasında da sosyal mesafe korunmalıdır. Limandan ayrılışı müteakip gemi personelinin 14 gün süreyle ateş ölçümleri yapılarak kayıt altına alınmalıdır. Ateşi 37,3 dereceden yüksek, boğaz ağrısı ve solunum güçlüğü gibi yeni koronavirüs hastalığı belirtilerini gösteren personel karantina altına alınmalıdır.

Yeni koronavirüsü salgını öncesi dünya ticaretinin çok önemli bir bölümü deniz taşımacılığı ile yapılmaktaydı. Salgının başlamasından sonra pek çok ülkenin kara sınır geçişlerini kapatması, uçak seferlerini iptal etmesine bağlı olarak hava kargo taşımacılığının da azalması, deniz taşımacılığının önemini daha da artırmıştır.
Yeni koronavirüs salgınına karşı önlemlerin eksiksiz alınması ile küresel ticaretin ve ekonominin belkemiği, dünya çapında kullanılan en önemli ulaşım ve nakliye şekli olan deniz taşımacılığının kesintisiz ve güvenli sürdürülmesi mümkün olabilecektir.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın