Yat kaptanlığına ilgi artıyor

MDN İstanbul

Yat kaptanlığı kursu, kısa yoldan denizci olmak isteyenlerin umudu oldu. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu (DİYYO) tarafından ortaklaşa düzenlenen  “yat kaptanlığı kursu” nun gelen talep üzerine tekrar düzenlenmesine karar verildi.
Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen ve 80 kişinin başvuru yaptığı kursu başarı ile tamamlayan 75 kişi Gemi Adamları Sınav Merkezi tarafından gerçekleştirilen yat kaptanlığı sınavlarına girmeye hak kazandı. 25 kişi ise sınavı başarılı bir şekilde tamamlayarak yat kaptanı oldu.

Geçtiğimiz yıl açılan “yat kaptanlığı kursu” büyük ilgi gördü. 80 kişi yat kaptanı  olabilmek için başvuru yaptı

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Géza Dologh, Denizcilik Müste-şarlığı tarafından yetkilendirilmiş olan ve DİYYO tarafından eğitimi verilen 352 saatlik kursun, 20 Ekim 2008 tarihinde başlayacağını ve 4 ay devam edeceğini söyledi.
Kursların, ülkenin en büyük sorunlarından birisi olan işsizlik konusuna da katkısı olabileceğini dile getiren Dologh, “Denizcilik, sürekli olarak bizlere yeni iş olanakları yaratıyor. Kursların istihdama katkısı olacağına inanıyorum. Üniversiteye giremeyen lise mezunu gençlerimizin de bu kurslara büyük ilgi göstereceğini tahmin ediyorum. Ayrıca, yat kaptanlığı zevkli bir meslek ve sektörde ihtiyaç duyulan meslek kolu. Bunun yanında Çeşme’de TUDEV’e (Türkiye Denizcilik Eğitim Vakfı) ait binada verilmekte olan yat kaptanlığı ile ilgili kurslar kasım ayında tekrar başlayacak. TÜDEV’in organizasyonunda aynı zamanda STCW kursları da veriliyor. Yat kaptanlığı ile ilgili olarak düzenlenecek olan her iki kursun da ilgi göreceğini tahmin ediyorum” diye konuştu.
Devam mecburiyeti olan yat kaptanlığı kursunda; seyir, elektronik seyir sistemleri, teorik ve uygulamalı gemicilik, denizde çatışmayı önleme kuralları, haberleşme, meteoroloji, denizde güvenlik, denizde canlı kalma teknikleri, can kurtarma araçlarını kullanma, denizde yangınla mücadele teknikleri, temel  ilkyardım, deniz hukuku, denizcilik sözleşmeleri, motor bilgisi, denizcilik İngilizcesi gibi dersler veriliyor.

Bunu Paylaşın