Karasu’dan hayatını kaybeden Kılavuz Kaptan için soru önergesi

MDN Editör

CHP Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, gemiye çıkışı sırasında düşerek hayatını kaybeden Kılavuz Kaptan Oğuz Kök’ün ölümünde ihmal olup olmadığının araştırılması için meclise soru önergesi sundu

CHP Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, geçtiğimiz günlerde Harem’de gemiye çıktığı sırada düşerek hayatını kaybeden Kılavuz Kaptan Oğuz Kök’ün ölümünün soruşturulması için yeni bir soru önergesi sundu. Karasu, Kök’ün ölümünün ihmal kaynaklı olup olmadığı sorusunu meclis gündemine taşıdı.

Karasu, Kaptan Oğuz Kök’ün ölümünün ardından, kılavuz kaptanlarının can güvenliğine dair soru ve sorunları dillendirdi. Milletvekili Karasu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uralıoğlu’na “Kaptan Oğuz Kök’ün vefatında ihmal var mıdır? Kök’ün denize düşmesine neden olan botla ilgili teknik bir sorun veya arıza tespit edilmiş midir? Bu arıza kazanın gerçekleşmesinde etkili olmuş mudur? Bu konu ile ilgili idare bünyesinde açılan herhangi bir soruşturma var mıdır, var ise sonucu ne olmuştur?” sorularını yöneltti.

Karadeniz’e seyrederken İstanbul Boğazı’na giriş yapmaya hazırlanan “New Siham” isimli ticari gemiye “Kıyı Emniyeti 8” botuyla kılavuz kaptan gönderildi. Gemiye ulaşmak için çarmıh merdivene geçen Kılavuz Kaptan Oğuz Kök (62), denize düşerek hayatını kaybetti. Bu olay, denize düşen kaptanların kurtarılmasında yaşanan gecikmeleri ve alınan önlemlerin yetersizliğini yeniden gündeme taşıdı.

Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırladı ve TBMM Başkanlığı’na sundu. 2022 yılında benzer bir kazanın gerçekleştiğini hatırlattı. Karasu, “Türk boğazlarında seyreden gemiler için getirilen üst seviye güvenlik önlemleriyle övünen Kıyı Emniyeti’nin, kendi emrinde çalışan kılavuz kaptanların can güvenliği konusunda aynı hassasiyeti göstermediği anlaşılıyor. Bu anlamda; kılavuz kaptanların ve mürettebatın can güvenliği için acil bir değerlendirme yapılmalı ve risklerin belirlenmesi gerekiyor. Bu risklerin önceden tespit edilmesi ve önlemlerin alınması, kılavuz kaptanların ve mürettebatın güvenli bir şekilde görevlerini yerine getirmelerinin yanı sıra boğazlardaki seyir güvenliği açısından da kıymetli olacaktır” ifadelerini kullandı.

Soruşturma açıldı mı?

Milletvekili Ulaş Karasu, Oğuz Kök’ün ölümüyle ilgili bir soruşturma açılıp açılmadığına dair sorularının cevaplanmasını istedi. Karasu’nun Bakan Uralıoğlu’nun cevaplaması istemiyle sunduğu önergedeki sorular ise aşağıdaki gibi:

  • Transfer edilen kişiler için ışıklı can yelekleri zorunlu mudur? Gemilerin uygun pilot çarmıhları ile donatılmadığı ve botlarda denizden insan alma aparatının mecburi hale getirilmediği iddiası doğru mudur? Botlarda cankurtaran simidi veya yüzer cihaz gibi ekipmanları bulunmakta mıdır?
  • Kök’ün kullandığı botta, acil durumlara karşı hangi ekipmanlar bulunmaktadır? Bu ekipmanlar yeterli sayıda ve erişilebilir konumda mıdır?
  • Kılavuz kaptanlar, hangi çalışma saatleri ve dinlenme süreleri içinde çalışmaktadır? Kaptanların çalışma saatleri konusunda herhangi bir düzenleme veya sınırlama bulunmakta mıdır?
  • Uzun çalışma saatleri veya yorgunluk, kılavuz kaptanların dikkatinin dağılmasına yol açmakta ve can güvenliği riski oluşturmakta mıdır?
  • Kök’ün hayatını kaybettiği üzücü olayın ardından, kaptanların can güvenliği için hangi önlemler alınmış, benzer kazaların tekrar yaşanmaması adına ne gibi önlemler alınmıştır, alınacaktır?
  • Kılavuz kaptanlar ve diğer mürettebatın can güvenliğinin sağlanması adına yeni politika veya düzenlemeler hayata geçirilecek midir?

CHP

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın