Ukrayna: Rusya’nın saldırısı nedeniyle Odessa’daki liman hasar gördü

MDN İstanbul

ODESSA: A handout image made available by the Odessa City Council Telegram channel on July 24, 2022, shows Ukrainian firefighters battling a fire on a boat burning in the port of Odessa after missiles hit the port on July 23, 2022. - AFP

Ukrayna Güney Operasyonel Komutanlığı, dün gece Rusya’nın Ukrayna’nın güneyine düzenlediği füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırısı nedeniyle Odessa bölgesindeki limanın hasar gördüğünü açıkladı

Komutanlığın yaptığı açıklamaya göre, dün gece Rus Ordusu, Ukrayna’nın güney bölgelerine füze ve İHA saldırısı düzenledi. Karadeniz tarafından Odessa’ya 6 Kalibr füzesinin fırlatıldığı aktarılan açıklamada, “Tüm füzeler hava savunma kuvvetlerimizce imha edildi. 21 Şahid İHA’sı Odessa bölgesinde düşürüldü.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, füzelerin vurulması sonucu oluşan patlama dalgası ve düşürülen füze parçaları nedeniyle liman altyapısının ve çok sayıda evin hasar gördüğü, yaralanan bir kişinin hastaneye kaldırıldığı vurgulandı. Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada da dün gece Rusların Ukrayna’ya güney yönünden 6 Kalibr füzesi ve 36 İHA ile saldırdığı kaydedildi. Açıklamada, Ukrayna hava savunma güçleri ve araçlarıyla 6 füzenin ve 32 İHA’nın imha edildiği belirtilerek “Kalibr seyir füzelerinin ve İHA’ların büyük çoğunluğu güneydeki Odessa ve Mıkolayiv bölgelerinde düşürülürken, diğerleri Donetsk, Harkiv ve Dnipro bölgelerinde vuruldu” ifadelerine yer verildi.

Rusya’nın Tahıl Anlaşması kararına tepkiler sürüyor

Cumhurbaşkanlığı Genelkurmay Başkanı Andriy Yermak Telegram’a yaptığı açıklamada, son saldırının “ülke teröristinin Ukrayna gıda ihracatına bağlı çeşitli ülkelerdeki 400 milyon insanın hayatını tehlikeye atmak istediğinin bir başka kanıtı” olduğunu söylerken komşu Moldova saldırıları ve Rusya’nın Karadeniz Tahıl Anlaşması’nı uzatmama kararını kınadı.

İlginizi çekebilir:

ABD ve Zelensky’den Rusya’nın Tahıl Anlaşması kararına tepki

Dışişleri Bakanı Nicu Popescu Twitter’da yaptığı açıklamada, “Dün gece liman da dahil olmak üzere Odessa bölgesinin bombalanması, Rusya’nın gıdayı silâh olarak kullanma ve ihtiyaç sahiplerini mahrum bırakma taktiğini ortaya koyuyor” dedi.

Pazartesi günü Ukrayna’ya yaptığı ziyarette 500 milyon dolardan fazla insani yardım yapıldığını açıklayan ABD yardım sorumlusu Samantha Power’ın Salı günü Odesa’yı ziyaret etmesi bekleniyor.

Ukraynalı yetkililer ayrıca Pazartesi günü geç saatlerde Ukrayna’nın Karadeniz’e erişimini sağlayan Mykolaiv limanındaki belirsiz bir tesiste yangın çıktığını bildirdi,

Reuters

Bunu Paylaşın