Türkiye ve Brezilya, Rusya petrollerinin ana ithalatçısı oldu

MDN Editör

Türkiye ve Brezilya, 2023 yılında Rusya petrol ve doğalgazının deniz yoluyla taşınmasında kilit rol oynadı. Avrupa’nın Rusya’ya yaptırımlarının ardından enerji kaynaklarının deniz yolu taşımacılığı Türkiye ve Brezilya tarafından gerçekleştirildi

LSEG verilerine göre Rusya, 2023 yılında, 5 milyonu 2022 sonlarında olmak üzere 13.5 milyon metrik ton mazot ve gaz yağını Türkiye’ye ihraç etti. Diğer lokasyonlara gönderiminin ardından bu kaynakların ne kadarının Türkiye’de kaldığı ise bilinmiyor.

Rusya limanlarından Brezilya’ya gönderilen mazot miktarı ise 2022 yılından sonra yükseler 6.5 milyon metrik ton oldu.

LSEG verilerine göre Türkiye bu yılın başlarında da Rusya petrollerinin en büyük alıcısı olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz ay 1.5 milyon ton petrol ülkeye ithal edildi.

Brezilya’nın Rusya’dan ithalatı ise Aralık 2023’te 1 milyon ton iken Ocak ayında 460.000 ton civarına geriledi. İhracatçılar ise bu düşüşün arz-talep dengesindeki mevsimsel etkiden kaynaklandığı kanısında.

Nakliye verilerine göre, Rusya geçen yıl aynı zamanda Suudi Arabistan’a yaklaşık 1,9 milyon ton ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaklaşık 1,6 milyon ton mazot ihraç etti.

Rus limanlarından Afrika ülkelerine yapılan dizel ihracatı da geçen yıl artış göstererek 10,2 milyon tona ulaştı. Fas, Libya, Togo, Tunus ve Gana en büyük ithalatçılar arasında yer aldı.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından Avrupa Birliği tarafından uygulanan ambargo öncesinde Rusya, bölgenin en önemli enerji sağlayıcısıydı.

Ambargonun ardından, ihracatçılar deniz yolu ile taşınacak enerji kaynaklarını Türkiye, Brezilya ve bazı Afrika ülkelerine yönlendirerek ticareti gemiden gemiye nakliye biçiminde yeni rotalar üzerinden sürdürmeye devam etti.

Reuters

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın