Türk vatandaşları vize alırken neden zorluk yaşıyor?

MDN İstanbul

Venezuela ve Suudi Arabistan vatandaşlarına Avrupa Birliği’nden (AB), vizesiz geçiş hakkı tanınması ve uzun yıllardır AB üyesi olmak için aday statüsü bulunan Türk vatandaşlarının hâlâ bu durumdan faydalanamıyor olması tepki çekiyor. Ayrıca, 2021 yılında Türk vatandaşlarının AB ülkelerine yaptıkları vize başvurularının yüzde 19’undan fazlası reddedildi. Türk vatandaşları 

Shengen vizesi hakkındaki gelişmeler üzerine bilgileri ve gelişmeleri paylaşan internet portalı SchengenVisaInfo.com tarafından yapılan bir değerlendirme yazısına göre; AB’nin bu tavrına karşılık Türkiye tarafından, küresel çapta yaşanan çip krizi nedeniyle pasaportlarını yenileyemeyen Norveç vatandaşlarının, geçici bir süre Türkiye’ye pasaportsuz girmesine izin verilmesine karar verildi. Bu gelişmeyi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu duyururken Türkiye’de anlaşmanın ancak iki ülke vatandaşlarına da aynı haklar tanınması durumunda bir faydasının olabileceği tepkileri geldi. Yine de anlaşma sadece Norveç vatandaşlarının Türkiye’ye pasaportsuz geçmesine imkân sağlıyor.

Türk vatandaşları AB ülkelerine gitmek için yüklü ödemeler yapıyor
Şu anda AB vatandaşları, Türkiye’ye vizesiz girebiliyor ancak Türk vatandaşları AB ülkelerine gitmek istediklerinde yüklü ödemeler yapmak çok sayıda belge sunmak ve haftalarca bir cevap almak zorunda kalıyor.

AB’den Shengen Vizesi almak isteyen bir Türk vatandaşının sunması gereken belgeler;

• T.C. Kimlik Kartı, pasaport, süresi dolmuş pasaportlar ve önceki Shengen, İngiltere ve ABD vize kopyaları,

• Başvuru formu, biyometrik fotoğraf, sağlık ve seyahat sigortası, vize ücreti, otel ve uçak rezervasyonu,

• Başvuru sahibinin maaşını, izin süresini, işe giriş tarihi, imza sirkülerini ve iyi hal durumunu gösteren iş yeri tarafından yazılmış yazı,

• Ticaret sicil gazetesi, vergi levhası fotokopisi, sosyal güvenlik kurumlarından alınan çalışma belgeleri, iş sözleşmesi ve başvuru sahibinin seyahat sırasında banka hesabında bulundurması gereken hesap özetleri, tapu ve depozito gibi gelir durumunu kanıtlayan belgeler.

Bunlara ek olarak vize başvurusu yapan kişi, eğer öğrenciyse sponsorluk yazısı, okula kayıt belgesi ve velilerinden yukarıdaki belgelerin tamamı da ayrıca isteniyor.

Vize başvurularının sonuçlanması için belgelerin eksiksiz getirilmesi de yeterli değil. Her bir AB ülkesi, bu tür belgeleri toplayan ve sonrasında konsolosluk veya büyükelçiliklere götüren komisyoncu şirketlerle çalışıyor.

Son dönemlerde komisyon şirketlerinin ofislerine yönelik şikayetler de oldukça artmış durumda.

Komisyon şirketleri Shengen vizesi için yapılan başvurularda ekstra masraf çıkmasına da sebep oluyor. Elçilikler 80 Euro alırken komisyon şirketleri başvuru sahibinden belgeler ve diğer masraflara ek olarak 60 Euro daha talep ediyor.

Tüm bu harcanan zaman ve yapılan yüksek masrafların üstüne bir Türk vatandaşına bir haftayı geçmeyen ve sadece belirli bir süre aralığında geçerli olan bir vize hakkı tanınıyor. Üstelik tekrar bir AB ülkesini ziyaret etmek istediğinizde, eğer son ziyaretinizin üzerinden 1 ay geçtiyse tüm süreçleri en başından yaşamanız gerekiyor.

Son açıklanan Shengen vize istatistiklerine göre, Türk vatandaşları tarafından yapılan vize başvurularının reddedilme oranı 2018’de yüzde 10,45 iken bu oran 2020’de yüzde 13,78 ve 2021’de yüzde 19,02’ye yükselmiş durumda.

Shengen vizelerinin reddedilmesinin Türk vatandaşlarına maliyeti son 5 yılda 25 milyon Euro’ya ulaşırken bu süreçte AB ülkelerini ziyaret eden Türklerin harcadığı para ise 315 milyon Euro’dan daha fazla.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın