Türk Kruvaziyer sektörü İzmir’de masaya yatırıldı

MDN İstanbul

Dünya kruvaziyer devleri ile İzmirli firmaları biraraya getiren Seatrade Türk Kruvaziyer Forumu, Swissotel Büyük Efes İzmir’de yapıldı. 3-5 Temmuz 2012 tarihlerinde İzmir Ticaret Odası ve Seatrade tarafından düzenlenen forumun açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve Gemi Tedarikçileri Birliği Başkanı Yorgo Saris katıldı

Forumun açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir’in kruvaziyer turizmindeki başarısının inanılmaz olduğunu söyledi. Türkiye’nin kruvaziyer turizminde son 9 yılda büyük mesafe aldığını dile getiren Günay, “9 yıl önce sadece 500 bin ziyaretçinin geldiği ülkemizde bugün sadece İzmir ve Kuşadası’na gelen yolcu sayısı 500 bini geçiyor. Toplam yolcu sayısı 2.2 milyonu buldu. İzmir’in rakamlarına inanamadım. 2003’te 3 bin olan yolcu sayısını 600 bine çıkarmak gerçekten çok önemli bir başarı” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kruvaziyer gemilerinin yanaşacağı limanda yeterli gemi bağlanamadığı gerçeğinden hareketle her türlü maddi ve manevi katkıyı vermeye hazır olduğunu söyledi. Kocaoğlu, “Gerekiyorsa bu iskeleleri İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak finanse etmeyi taahhüt ediyorum” dedi.
İzmir’in turizmde, sağlıkta ve EXPO 2020 yolculuğunda başarılı olacağına inandığını dile getiren Kocaoğlu, İzmir’in çarkı geri döndürülemeyecek şekilde çevirdiğini söyledi. 8 yıldır kentin turizm altyapısına yatırım yaptıklarını, yatırımların devam edeceğini belirten Kocaoğlu, opera binası yapılması, müze yerinin kamulaştırılması gibi çalışmaları da altyapı çalışmaları içinde gördüklerini vurguladı. Kruvaziyer yolcularının sınırlı süre içinde İzmir’in Kemeraltı, Agora, Kadifekale’yi içine alan 270 hektarlık tarihi aksı ziyaret etmelerini amaçladıklarını dile getiren Kocaoğlu, “Bu aksın ayağa kaldırılması için birçok çalışma yapıyoruz. Birçok inanç yapısını ayağa kaldırmaya çalışıyoruz” dedi. Kocaoğlu “Agora’da kazı ve restorasyon yapıyoruz. Kemeraltı’ndaki 1400 dolayında tescilli binayı ya mal sahipleri restore edecekler ya da İzmir Büyükşehir Belediyesi kamulaştırma kararı alacak. Kamulaştırıp restore edip kente kazandıracağımız çok önemli bir projenin üzerinde çalışıyoruz. İzmir’in turizmi ve geleceği için yapılması gerekiyor. Buna da yeterince kaynak ayırmış durumdayız. Kruvaziyer yolcusunu raylı sistemle Efes ve Bergama’ya götürecek yatırımı da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile koordineli şekilde yapıyoruz” diyerek önümüzdeki dönem İzmir’de projelerin durmaksızın devam edeceğini belirtti.
Gemi Tedarikçileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yorgo Saris toplantıda yaptığı konuşmada 2003 yılında İzmir Limanı’na gelen cruise gemilerinin sayısı tek haneli iken; 2011 yılında 272 sefer ile 500 bini aşkın yolcunun Alsancak Limanı’ndan ülkemize giriş yaptığının altını çizdi. Saris “Bir ülkenin denizcilik sektöründeki gelişmişliği, o ülkeye gelen kruvaziyer gemilerinin kollarıyla yakından ilişkilidir. Bu, o ülkenin yüksek standartlarda, düşük maliyetlerle hizmet verdiğinin göstergesidir. Ülkemize yılda 800-1000 kol arasında kruvaziyer gemi geldiği düşünülecek olursa, buradan çıkartabileceğimiz sonuç, henüz bir uğrak ülkesi olmadığımız, cazibemizin düşük, maliyetlerimizin ise yüksek olduğu şeklindedir” dedi. Saris konuşmasını “Turizm ve denizcilik alanında yeniden yapılanma ve atağın hedeflenen sonuçları doğurmasının biraz zaman alacağı da göz önünde bulunduran biz ikmalcilere, altyapı imkânlarının sağlanması durumunda yurt dışındaki tüm ilişkilerimizi en üst düzeyde kullanarak, özellikle de İstanbul ve İzmir’i nispeten kısa bir süre içerisinde, halen ikmal merkezi olarak görülen Avrupa’nın tüm önemli limanlarına karşı çok ciddi bir alternatif ve rakip konumuna getirebileceğimize inanıyoruz” diyerek tamamladı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, 2012’nin ilk yarısında Türkiye’ye kruvaziyer ile gelen her dört turistten birinin İzmir’e geldiğine değinerek, yapılacak kruvaziyer limanının İzmir’i kruvaziyer turizminin merkezi haline getireceğini belirtmişti.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın