Birleşik Krallık donanmasını genişletiyor

MDN İstanbul

Kraliyet Donanması deniz filosunu en az 25 yeni savaş gemisiyle önemli ölçüde genişletmeye hazırlanıyor

Birleşik Krallık tarafından yayımlanan bilgilere göre ülkenin savunma harcamalarının 2030 yılına kadar GSYİH’nın yüzde 2,5’ine çıkarılması planlanıyor. Birleşik Krallık, deniz filosunu en az 25 yeni savaş gemisiyle önemli ölçüde genişletmeye hazırlanıyor. Başbakan Rishi Sunak’ın ana hatlarını çizdiği bu plan, artan küresel güvenlik tehditlerini ele almayı ve ülkenin askerî yeteneklerini geliştirmeyi amaçlıyor.

2000’li yılların başında Birleşik Krallık, Soğuk Savaş sonrası yeni düzene ve güvenlik tehditlerine uyum sağladıkça daha fazla yapılanmaya tanık oldu. Bu bağlamda 1998’de yayımlanan “Stratejik Savunma İncelemesi (SDR)” ile birlikte Type 45 muhripleri ve Astute sınıfı denizaltıların inşası da dahil olmak üzere yeni teknolojilere ve platformlara yatırım yapılmasına yol açan esnek ve hareketli bir güce geçiş sağlanmıştı.

Ancak 2008 mali krizi ve ardından gelen kemer sıkma politikaları önemli bütçe kısıtlamalarına yol açmıştır. 2010 Stratejik Savunma ve Güvenlik İncelemesi (SDSR) ise Harrier uçaklarının kullanımdan erken kaldırılması ve Kraliyet Donanması’nın uçak gemilerinden biri olan HMS Ark Royal’in hizmetten çıkarılması da dahil olmak üzere kesintilerle sonuçlanmıştır.

Bu kesintilere rağmen 2010’larda filonun modernizasyonuna yönelik büyük yatırımlar da görülmüştür. 2015 SDSR, Queen Elizabeth sınıfı uçak gemileri, Type 26 fırkateynleri ve Birleşik Krallık’ın nükleer caydırıcılığının Dreadnought sınıfı denizaltılarla yenilenmesi dahil olmak üzere yeni gemilere yönelik planların ana hatlarını çizmiştir.

2021 yılında yayımlanan inceleme ile birlikte dört yıl boyunca tahsis edilen ilave 16.5 milyar sterlin ile savunma harcamalarında önemli artışlar önerilmiştir. Bu fon, yeni fırkateynlerin geliştirilmesi, otonom mayın avlama sistemleri ve Kraliyet Donanması’nın denizaltı ve füze yeteneklerinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere çeşitli projeleri desteklemektedir. Bu inceleme, Birleşik Krallık Hükûmeti’nin “Küresel Britanya” stratejisiyle uyumlu ve ileriye dönük bir deniz kuvveti sürdürme konusundaki kararlılığını yansıtmaktadır.

Defence Turk

Bunu Paylaşın