Ticaretin nabız ölçeri BDI üç ayda yüzde 216 yükseldi 

MDN İstanbul

Çin’den gelen olumlu verileri uluslararası ticaretin nabız ölçeri olarak bilinen ve navlun maliyetlerini gösteren Baltic Dry Endeksi (BDI) de destekledi. Küresel ekonomideki krizle birlikte, aralık 2008 başında 663 dolara kadar düşen Londra merkezli BDI endeksi, üç ayda yüzde 216 yükselerek 2 bin 99 dolara yükseldi

Dünya krizden çıkış yolları ararken, piyasalar gelebilecek en ufak iyimser haberi bile hemen satın alıyor. Son günlerde Çin’den birbiri ardına gelen olumlu haberlere piyasalar hemen tepki verirken, Çin’in toparlanma beklentileri yatırımcıları umutlandırdı. Çin’den ekonomik canlanmaya yönelik birbiri ardına gelen verilerin yanı sıra uluslararası ticaretin nabzını ölçen Navlun Endeksi’nin (Baltic Dry Index) 663 dolarla dip yaptığı 8 Aralık’tan bu yana yüzde 216  artarak 2 bin 99 dolara çıkması, gemi taşımacılığı şirketleri, çimento, çelik ve madencilik hisselerine alım getirirken borsalar da yükselişe geçti. Ancak piyasaların toparlanması için Çin’in tek başına gücü yetmiyor. Çin’den esen olumlu hava, ABD’den gelen en ufak bir olumsuz veriyle anında geri tepiyor. En son Citi Group ve Bank of America’nın devletleştirileceği haberleri piyasaların tadını kaçırdı.

.
.
.
Çin canlanıyor umudu
Çin’den gelen toparlanma umutları, ocak ayı anketi verileri tarafından da doğrulandı. Çin’de satın alma müdürleri imalat anketinin (Purchasing Manager Manufacturing Survey) ocak ayına ait verileri beklentilerin çok üzerinde geldi. Bunun yanında ocak ayının ilk üç haftasında bankaların kredi büyümesi hızlanıp rekor düzeye ulaştı ve bakır fiyatları haziran ayından bu yana aylık bazda ilk kez yükseldi. Çin’den gelen bu haberler de aylardır iyi habere hasret kalan yatırımcılara umut ışığı oldu. Ekonomilerin sanayi üretimi ve enerji taleplerine paralel hareket eden BDI endeksi, özellikle Çin’de son günlerde yaşanan olumlu gelişmelerin etkisiyle 16 Şubat-20 Şubat arasında yüzde 14 yükseldi. Eylül 2008’de 11 bin 793 dolarla tarihi zirveye çıkan BDI endeksi, krizle birlikte ülkelerin azalan çelik, demir cevheri gibi hammadde ihtiyaçlarının ardından bu tarihten itibaren sert düşüşe geçmişti.

Analistler ne diyor?
Crediet Suisse Analisti Andrew Garthwaite: Yatırım-cılar Çin’in aldığı önlemleri küçümsememeli. Çin’in iç talebi canlandırmak için aldığı bu önlemler tahminlerden de iyi gelebilir. Satın alma müdürleri imalat anketindeki olumlu veriler global bir dönüşüme işaret edebilir. Ancak bütün bunlara rağmen 2011’in ikinci yarısına kadar global anlamda bir büyüme hamlesi beklenmiyor.
Deutsche Bank Metal Stratejisti Joel Crane: Çin’den gelen taleplere paralel olarak bakır fiyatlarında bir ralli yaşandı ve bu insanlara biraz da olsa umut verdi. Yatırımcılar piyasada iyi haber arıyor ve bulduğu anda satın alıyor.
Goldman Sachs Analisti Binit Patel: Çin’de yaşanan hareketliliğin global bir dönüşün işareti olduğunu söylemek için henüz çok erken. Global geri dönüşün sağlanabilmesi için hükümetlerin ortak anlayış birliğine varması ve ortak hareket etmesi gerekiyor.

Bunu Paylaşın