Tayvan, Honduras’ı Çin’den yardım almaması için uyardı

MDN Editör

Tayvan; Honduras’ı, ülkenin borcu ne kadar olursa olsun Çin’den gelen yardımı kabul etmemesi konusunda uyardı.

Tayvan bakanlığı, “Honduras hükümetine, ülke borç yükümlülükleri nedeniyle tamamen kavrulsa bile susuzluğunu zehirle gidermemesi gerektiğini hatırlatıyoruz.” açıklamasını yaptı.

Honduras Devlet Başkanı Xiomara Castro salı günü yaptığı açıklamada, dışişleri bakanından Çin ile resmi ilişkileri başlatmasını istediğini söylemişti. Honduras, Tayvan ile ilişkilerini keserse, adayı yalnızca 13 diplomatik müttefikiyle terk edecek.

Honduras Tayvan’dan yıllık yardımını yükseltmesini beklemişti

Honduras Dışişleri Bakanı Eduardo Enrique Reina ise Honduras’ın Tayvan’dan yıllık yardımını ikiye katlayarak 100 milyon dolara çıkarmasını istediğini ancak hiçbir yanıt alamadığını söyledi. Honduras ayrıca borcu yeniden müzakere etmeye çalıştı ama sonuçsuz kaldı. Castro, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı’na Tayvan ile resmi ilişkiyi sona erdirip Çin ile diplomatik bağ kurma “talimatı” verdiğini belirtti.

Tayvan, Honduras dışişleri bakanının yorumlarının iletişimlerinin gerçeklerini yansıtmadığını söyleyerek bunu yalanladı. Tayvan, Honduras’ın tekliflerine baştan sona olumlu yanıt verdi.

Bakanlık, “Hala diplomatik ilişkilerimizi sürdürmeye çalışıyoruz, bunun için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz, ancak Çin ile kesinlikle para rekabetine girmeyeceğiz” dedi.

ABD: Çin vadettiklerini gerçekleştirmiyor

Resmi bağların olmamasına rağmen Tayvan’ın en önemli müttefiklerinden olan ABD, Çin’in Tayvan pahasına Latin Amerika’daki ayak izini artırmasını endişeyle izliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çin’in yerine getirmediği birçok söz verdiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Honduras Hükümeti, Çin Halk Cumhuriyeti yerine getirilmeyen birçok vaatte bulunduğunun farkında olmalı” dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın