‘Suyun Yarını’ için yarıştılar

MDN İstanbul

Yetenek Kapısı platformu üzerinden başvuruları alınan ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi önderliğinde ASELSAN işbirliği ile düzenlenen “Suyun Yarını” konulu proje yarışmasında kazananlar belli oldu.

Yaşanabilir dünya için teknolojinin seferber edilmesi ana fikri ile başlatılan yarışmada yetenek kapısı üzerinden projelerini sisteme yükleyen 125 takım arasından finale kalan altı takım, ülkemizdeki su kaynaklarının korunması ve en verimli şekilde yönetilebilmesi için ortaya koydukları projelerle yarıştılar.

Birincilik ödülü olan 10 bin TL Dut Dalı projesiyle Yakamoz takımına, ikincilik ödülü 7 bin 500 TL Hibrit Su Teknolojileri projesiyle İnovatif Su Teknolojileri (İSTEK) takımına, üçüncülük ödülü 5 bin TL ise Damla projesiyle Hammurabi takımına verildi. Finale kalan 6 takım ASELSAN gezisine hak kazanırken, dereceye giren ilk üç takım ASELSAN tarafından düzenlenecek yarım günlük sürdürülebilirlik eğitimine katılma fırsatına sahip oldu.

ASELSAN Akyurt yerleşkesinde gerçekleştirilen ödül töreninde konuşan ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, “Ülkemizin sürdürülebilirlik hedeflerini ve dünyamızın sınırlı kaynaklarını gençlerle savunmaya devam edeceğiz. Su konusu, iklim değişikliğinin en önemli alt başlıklarından birisi. İklim değişikliğinin, su kaynakları üzerindeki baskısı her geçen gün artıyor. Yapılan araştırmalar, su zengini olmayan ülkemizde kullanılabilen su miktarının dramatik biçimde düşeceğine işaret ediyor. Su kaynaklarımızı tükenme sınırına ulaşmadan korumak, verimli kullanmak ve doğru yönetmek artık tercih olmaktan çıkıp zorunluluk hâline geldi. Biz de ASELSAN olarak teknolojimizle nasıl ülkemizi savunuyorsak, iklimimizi, doğal kaynaklarımızı ve suyumuzu da milli bir bilinçle savunmaya devam edeceğiz,” dedi.

Birincilik ödülünü kazanın Dut Dalı projesi, görüntü işleme algoritması kullanılarak arazi üzerinde temiz su kaynakları araştırması yapmayı, orman yangını gibi afetleri ve kuraklık takibini sağlıyor. İkincilik kazanan Hibrit Su Teknolojileri projesi de barajlardaki toplam su kayıplarının azaltılması ve dağıtım esnasındaki kayıpların önlenmesine yönelik çalışmayı içeriyor. Üçüncülük elde eden Damla projesi ise çiftçilerin gereğinden fazla su tükettiği durumların ve olası kayıpların engellenmesine yönelik teknolojileri sunuyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın