ŞÜKRÜ ERGÜN

MDN İstanbul


1-Denizcilik sektörünün bugün ve gelecekte uluslararası pazarlarla rekabet edebilmesi için yatırım planlamaları dahilinde devlet desteğine ve teşviğe ihtiyacı var mı?
Denizcilik sektörü krizlerden en çok etkilenen sektör ve ne yazık ki son dönemlerde global krizin etkileri daha fazla hissedilir oldu. Aslında sektörümüzün son 10 yıllık gelişimini incelediğimizde güçlü temeller üzerine kurulu olduğunu görüyoruz. Diğer ülkelerle kıyasladığımızda kayda değer büyüme oranları elde ettik. Gerek Türk Bayrağı’na kayıtlı gemi sayısı, gerekse yat sayılarında artış gözlemleniyor. Dünyada her ülke denizcilik sektörüne önemli teşvikler sağlıyor. Pazarın zor bir dönemden geçtiği bugünlerde dileğimiz; sektörümüzün ihtiyaçları ve dinamikleri dikkate alınarak, Avrupa Birliği ülkeleri ile eş değerde teşvikler elde edebilmemiz.
Küresel bir iş yapıyoruz ve bu bağlamda küresel rekabete uygun stratejilerimizin olması büyük önem taşıyor. Öncelikle küresel rekabete uygun alt yapının doğru hazırlanması önemli. Ekonomide yaşanan sıkıntılar sektördeki istihdam kaybına, yetkin insan kaynağının olmaması ise gemi teslim sürelerinin uzamasına yol açıyor.
Türk tersanelerinin küresel rekabette olumsuz etkilenmemesi için ilk aşama mevcut sıkıntılarımızın tespiti ve bunların giderilmesine yönelik uygulamalardır. Ayrıca Türkiye jeopolitik açıdan önemli bir konumda bulunuyor. Akdeniz’de yeni inşanın yanı sıra, bakım tutum için bir merkez olabilir. Bu nedenle doğru alt yapının kurulmasıgüçlü bir pazarlamanın rekabet gücümüzü sürekli kılacağına inanıyorum.

2- Jotun’un Türkiye’deki geçmişi ve günümüzdeki mevcut faaliyet alanları ile genel ürün gamı hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? Özellikle üretilmeye başlanan Ecoship’leri destekleyen ürünleriniz ve sunduğu avantajlar nelerdir?
1986’dan bu yana Türkiye’de faaliyetlerimizi deniz, endüstri, dekoratif ve toz boya segmentlerinde sürdürmekteyiz. Deniz ve endüstri segmentlerinde pazar lideri konumundayız, inşaat boyaları pazarına girişimiz ise birkaç yıl öncesine dayanıyor, şu anda Türkiye genelinde 200 bayimiz bulunuyor. Her segmentimiz için geniş ürün gamımız ile yüksek müşteri memnuniyeti hedefliyoruz. Jotun Group, Ar-Ge çalışmalarına yüksek kaynaklar ayırıyor. Bu sayede, her yıl pazara sunduğumuz yeni ürünlerle hizmet verdiğimiz pazarların kalitesini de artırmaya yönelik bir misyonumuz mevcut.
Bildiğiniz gibi Norveç’in hedefi, 2030 yılında “0 Karbondioksit salınımına” ulaşmak. Biz de bir Norveç şirketi olarak çevreye çok önem veriyoruz ve duyarlılığımızı ürünlerimiz ve çeşitli çalışmalarla da destekliyoruz. Örneğin; yüksek teknoloji ile geliştirilen antifouling ürünlerimiz gemilerde yüksek yakıt tasarrufu sağlayarak, daha az emisyon ile yeşil gemi konseptine destek veriyor.

3- Eurozone Bölgesi’nde yaşanan krizi ve bu dönemde Jotun Türkiye’nin performansını değerlendirebilir misiniz?
Ne yazık ki, Avrupa Birliği ülkeleri ekonomik açıdan olumsuz günler geçirmekte, o ülkelerde bulunan Jotun şirketleri ile irtibattayız ve gelişmeleri takip ediyoruz. Hammadde fiyatlarımızda artışlar söz konusu. Bu tip ekonomik dalgalanmaları elimizden geldiği kadar müşterilerimize yansıtmamaya özen gösteriyoruz. Jotun Türkiye’nin performansından bahsetmek gerekecek olursa, 2011 yılını 150 milyon dolar ciro ile kapattık. Kadromuzu da genişletiyoruz. Deniz departmanındaki durgunluğu, endüstri, dekoratif ve toz segmentlerindeki başarılarımız telafi ediyor.

4- Jotun Türkiye’nin pazarlama stratejileri ve devam eden projeleri nelerdir? Bunun ışığında son dönemde Jotun Global tarafından da övgü alan Jotun Türkiye’nin organizasyon yapısı, personel yetiştirme ve İK stratejileri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Jotun Türkiye olarak, pazarlama çalışmalarımızda her zaman farklı olanı deniyor ve geliştiriyoruz. Pazarlama çalışmalarımızın temelini segmentasyon yaklaşımı oluşturuyor. Hizmet verdiğimiz her pazar için bu yaklaşımla çalışmalar yapıyor ve farklı konseptler geliştiriyoruz. Bu, hedeflerimize yönelik odaklı çalışmamızı sağlıyor. Dönem dönem yurt dışı ofislerinden pazarlama direktörleri, yaptığımız pazarlama çalışmalarını incelemek için ülkemize geliyor ve pazarlama çalışmalarımız Jotun ülkelerinde kopyalanıyor.
Jotun Türkiye olarak organizasyon yapımız ve personel kalitemizle diğer Jotun ülkeleri tarafından yakından takip edilip örnek gösterilmekteyiz. Yöneticilerimizin başarıları Jotun Global’in dikkatini çekiyor ve bu performanslar onların uluslararası platforma transferlerini beraberinde getiriyor. Şu anda 9 yöneticimiz yurtdışı organizasyonlarda görev alıyor. Açıkçası Türk isimlerinin Jotun Global’de öne çıkması bizim için oldukça gurur verici. Bu nedenle her bir çalışanımız için küresel bakış açısı ile kariyer planlaması hazırlıyor, kişisel gelişim ve eğitimlerine yüksek yatırımlar ayırıyoruz.

5- Jotun Türkiye’nin yatırım planları ve gelecek yıllardaki hedefleri nelerdir?
Jotun ülkeleri arasında Türkiye stratejik olarak güçlü bir konumda. Şu an için 8 ülkenin merkezi olarak hizmet veriyoruz, bu ülke sayılarında kısa vadede artış olacak ve merkez olarak genişlememize devam edeceğiz. Yakın vadedeki yatırım planlamalarımız ise toz boya sektörü ile ilgili olacak.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın