STM’den hayat kurtaran radar

MDN Editör

Türk savunma sanayî firması STM tarafından yerli ve millî imkanlarla geliştiren, 6 Şubat Depremlerinde 50’den fazla vatandaşın enkaz altından sağ olarak çıkarılmasını sağlayan, “STM Duvar Arkası Radar (DAR)” sistemi Denizli Büyükşehir İtfaiyesi’nde kullanılmaya başlandı. Denizli, STM DAR’ı envanterine katan ilk itfaiye teşkilatı oldu

DAR, Ultra Geniş Bant (UGB) sinyaller vasıtasıyla, görsel erişim imkanının olmadığı, kapalı mekânlarda bulunan sabit ve hareketli hedef unsurlara ait konum bilgilerini iki boyutlu olarak elde etmek için kullanılıyor.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, DAR’ın geliştirilmesi sürecine dair açıklamalarda bulundu “Türkiye’de 2015-2016 yılları arasında yaşanan Hendek-Barikat operasyonlarının ardından, güvenlik güçlerimizin, meskun mahal çatışmalarında kullanmak üzere, bir cihaza ihtiyacı oluştu. Evlere ve binalara girmeden, o evin içinde teröristlerin olup olmadığını anlamak için, duvarın arkasını gösteren bir radar teknolojisi milli imkanlarla STM tarafından 2017’de geliştirilmeye başlandı. Çok kısa bir süre içinde STM tarafından geliştirilen DAR, güvenlik güçlerimizin özel operasyonlarında özellikle hücre evi baskınlarında, rehine kurtarma operasyonlarında kullanılması için teslim edildi. Böylece, kapalı mekanda, duvarın arkasındaki tehdit önceden algılanarak, ona göre bir önlem alınması sağlandı ve olası can kayıplarının önüne geçti. Hatta bazı önemli operasyonlarda hücre evinde saklanan üst düzey teröristlerin, duvar arkasında saklandığı yeri tespit ederek, yakalanmasını sağladı.”

AA

Bunu Paylaşın