Şahin mesajlar risk iştahını azaltıyor

MDN İstanbul

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, başta olmak üzere merkez bankaları yetkililerinin Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda verdiği şahin mesajların ardından negatif bir seyir izlenirken yeni haftada açıklanacak yoğun veri gündeminin fiyatlamalara yön vermesi bekleniyor.

Enflasyon ana problem
Powell, geçen hafta cuma günü Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, enflasyonla mücadele taahhüdünü yenileyerek gevşek para politikasına dönüşün yakın zamanda olmayacağı sinyalini verdi.

Fiyat istikrarını yeniden sağlamanın biraz zaman alacağını vurgulayan Powell’ın “Daha yüksek faiz oranları, daha yavaş büyüme ve daha yumuşak iş gücü piyasası koşulları enflasyonu düşürürken hane halkları ve işletmelere biraz da acı verecektir.” ifadeleri ise piyasalara sert satış getirdi.

Powell’ın açıklamaları sonrası para piyasası fiyatlamalarında eylül ayında bankanın 75 baz puanlık faiz artırımına gitme ihtimali yüzde 75’e yükselirken kararın gelen verilerin toplamına ve gelişen görünüme bağlı olacağının belirtilmesi ile bu hafta açıklanacak verilerin de önemi arttı.

Enflasyon Avrupa’nın odağında
Avrupa tarafında da artan resesyon kaygılarına karşın, Jackson Hole kapsamında yapılan açıklamalar ile Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) eylül toplantısında 75 baz puanlık faiz artırımına gitme ihtimali tartışmaya açıldı.

ECB Başkanı Christine Lagarde’ın katılmadığı, temsilen Isabel Schnabel’in sunum yaptığı Jackson Hole’de, resesyon ihtimali de gözetilerek enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması için gereken her şeyin yapılması doğrultusunda mesajlar verildi.

ECB Yönetim Kurulu Üyesi Klaas Knot, Avrupalı merkez bankacılarının yüksek enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını daha hızlı artırmayı değerlendirdiklerini belirterek eylülde 75 baz puanlık artırımı desteklediğini söyledi.

ECB üyesi Robert Holzmann da eylülde 75 baz puanlık faiz artırımının tartışmanın bir parçası olması gerektiğini ifade etti.

Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, ECB’nin eylülde önemli bir faiz artırımına daha ihtiyacı olduğunu vurguladı.

ABD ve Çin ön anlaşma imzaladı
Asya’da, New York borsasına kote şirketlerin nasıl denetleneceğine ilişkin ABD ile Çin’in bir ön anlaşma imzalamasına karşın, küresel çapta azalan risk iştahıyla yeni haftanın pay piyasaları tarafında negatif başladığı görülüyor.

Dolar/TL yatay seyrediyor
Yurt içinde, geçen hafta Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi küresel pay piyasalarından pozitif ayrıştı ve cuma günü yüzde 0,30 artarak 3.104,90 puanla kapanış rekorunu kırdı. Endeks, gördüğü en yüksek seviyeyi 3.188,07 puana taşırken haftalık bazda da yüzde 4,17 değer kazandı.

Dolar/TL ise cuma günü 18,16 ile yatay kapanmasının ardından yeni haftaya bankalararası piyasanın açılışında 18,18’den başladı.

Analistler, merkez bankalarının artan resesyon kaygılarına karşın enflasyonla mücadele konusunda verdiği “şahin” mesajların küresel çapta risk iştahını azalttığını söyledi.

Piyasalarda bugün
10.00 Türkiye, ağustos ayı ekonomik güven endeksi
10.00 Türkiye, temmuz ayı dış ticaret dengesi
16.00 ECB Lane konuşması
17.30 ABD, ağustos ayı Dallas Fed imalat endeksi
21.15 Fed, Brainard konuşması

AA

Bunu Paylaşın