Ruslar dünyanın internetini kesebilir

MDN İstanbul

Atlantic Council’de Rusya’nın Ukraynayı işgal etme olasılığı ve bu durumda sualtı internet kablolarına zarar vererek küresel anlamda bir internet kesintisi yaşatma ihtimali üzerine bir yazı yayımlandı.

Ukrayna sınırına askeri yığınak yaparak bütün dünyada endişe yaratan Rusya yeni bir kriz ortamı yaratabilir.

İrlanda ordusu, Rus donanmasının tatbikatlarının sualtı iletişim kablolarına yakın olmasından duyduğu endişeyi dile getirdi ve Rusların Ukrayna’ya yapacağı müdahale sırasında dünyanın iletişimini kesebileceğini iddia etti.

Çin kadar olmasa da gelişmiş bir siber saldırı yeteneği bulunan Rus hükumeti, 2015 yılında da Ukrayna’daki elektrik şebekelerinin kapatılması gibi sistemleri yok edebilen veya bozabilen saldırılarına oldukça güveniyor. Ülkede devlet kurumlarının yanı sıra paravan şirketlerde işe alınmış ve Putin rejiminin düşmanlarına karşı bir dizi siber saldırı operasyonları düzenleyen oldukça geniş bir siber suçlu ağı bulunuyor. Tüm bunların yanında Rusya’nın teknolojik silahlanması sadece klavye başındaki kodlama işlemleriyle kalmıyor. Fiziksel olarak internet altyapısına da zarar verebilir, yok edilebilir hatta yalnızca gücünü bile kesebilirse hedeflediği bir bölgedeki internet iletişimini keserek kamuoyunda panik ve huzursuzluk yaratabilir. Bu durum hedef ülkedeki ekonomik faaliyetleri bozabileceği gibi hükumetler ile halkın iletişimini de koparabilir.

Rusya Ukrayna’daki varlığını artırırsa bu tür saldırıların artması da oldukça yüksek bir olasılık.

Yakın geçmiş de bize bunu gösteriyor. 2014 yılında yasadışı bir biçimde Kırım’ı işgal eden Rusya ilk olarak yarımadayı dış dünyaya bağlayan bir sualtı kablosunu kesmişti. Bu durum bölgedeki çatışmaların ilk aşamadı görünürlüğünü sınırlamış oldu.

Bu durum ayrıca Kremlin’in çevrimiçi kontrol için fiziki müdahalenin boyutunun önemini kavradığını da gösteriyor. Ülkedeki teknoloji şirketlerini kontrol etmek için daha fazla kısıtlamaya maruz bırakan hükumet dijital baskı yetersiz kaldığındaysa ülkesindeki vatandaşlar ve yabancı çalışanlara fiziki müdahalede bulunmaktan kaçınmıyor.

Rus askeri doktrinini son 20 yılında modern savaşlarda yazılım, donanım ve bilişsel kontrolün önemi giderek artarken Birleşik Krallık silahlı kuvvetlerinin başkanı Rus deniz faaliyetlerinin sualtı iletişim kablolarını tehdit edebileceği ve olası bir saldırının küresel internet trafiğini kesintiye uğratabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Küresel anlamdaki en olumsuz senaryoda ise Rus ordusu Avrupa’nın diğer bölgelerini küresel internete bağlayan düzinelerce sualtı kablosundan herhangi birini hedef alabilir ve bu kabloların uzantısı Ukrayna’dan gelen ve Ukrayna’ya giden internet trafiğini taşıyor olabilir.

Örneğin, Rusya’nın deniz tatbikatları yapmak üzere olduğu İrlanda’dan geçen on altı sualtı kablosu var ve bu kabloların bazılarını kesmek Norveç, Birleşik Krallık, İzlanda ve Amerika Birleşik Devletleri’ne denizden gelen internet akışına zarar verebilir. Küresel internet trafiği ve onarımı birkaç saat hatta bir gün sürebilir. Ayrıca bu ülkeleri diğer dünya olaylarından önemli ölçüde uzaklaştırabilir.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın