Roketsan, yedi yeni ürünüyle ilk kez IDEF’23’te

MDN İstanbul

Roketsan, 25 – 28 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’23’te ilk kez sergileyeceği ürünlerini, dün düzenlediği basın toplantısı ile tanıttı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Millî Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Türk Silâhlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı yönetim ve sorumluluğunda İstanbul’daki Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’te Roketsan onlarca ürünü ile dünya devleri karşısında yerini almaya hazırlanıyor.

Bu yıl 35’inci yaşını kutlayan Roketsan standında yurt içinden ve yurt dışından çok fazla ziyaretçiyi, sektör profesyonellerini, devlet yetkililerini ve askeri delegasyonları ağırlayarak yeni iş birliklerine kapı aralamayı hedefliyor.

Fuar öncesinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit ve Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, firmanın IDEF’23’te gerçekleştireceği çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Roketsan’ın oldukça genç bir şirket olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit bu durumun, ülkemizin savunma sektöründeki potansiyelinin ve geleceğinin ne kadar aydınlık olduğunu gösterdiğini ifade ederek konuşmasını sürdürdü. Roketsan, yaklaşık sekiz milyon dolar altyapı harcaması yapıyor. Farklı şehirlerde ihtiyaçlarımızı karşılamak üzere çok ciddi bir altyapı çalışması var” dedi Ardından basın mensuplarının Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü’nü kutlayan Yiğit, “Türk Milleti’nin bir şirketi olarak ‘Tam Bağımsız Türkiye için geliştirmeye ve üretmeye devam ediyoruz. Her geçen yıl özellikle de ihracat boyutunda artırdığımız ciromuzla ve Ar-Ge’ye yaptığımız yatırımlarla Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olan 2023’ü de önemli başarılarla geride bırakmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Yiğit, şöyle devam etti:

“Roketsan tarihinin en büyük yatırımlarına imza atıyoruz”

Şirketimizin 2022 yılı hasılatını bir önceki yıla göre Amerikan Doları (USD) bazında da yüzde 9’un üzerinde artırarak 863 milyon USD seviyelerine çıkarmayı başardık. Hasılatın Türk Lirası (TL) bazındaki karşılığı ise bir önceki yıla göre yüzde 103 artışla 14,3 milyar TL oldu. 2022 yılı içerisinde hasılattaki yurt dışı satış payını yüzde 32 seviyelerine ulaştırmış bulunuyoruz. Bu rakamı önümüzdeki yıl yüzde 50’lere çıkarmayı amaçlıyoruz. Hedeflerimize adım adım yaklaşırken ürünlerimiz Amerika’dan Asya’ya Afrika’dan Avrupa’ya kadar her türlü şartta başarılarını kanıtlamaya devam ediyor. İstikrarlı büyümemizi sürdürülebilir kılmak için de üretim kapasitemizi artırıyoruz ve Roketsan tarihinin en büyük yatırımlarına imza atıyoruz. Şimdiye kadar mevcutta bulunan kapasitemizin üzerinde hayata geçirdiğimiz yatırımlarla gelecekte daha büyük işleri başarmaya devam edeceğiz. Sürdürülebilir büyümeyi sağlamanın bir diğer yolu da Ar-Ge yatırımlarından geçiyor. Bu kapsamda ülkemizin en büyük Ar-Ge kuruluşlarından biri olarak, 2022 yılında ciromuzun yüzde 17.48’ini Ar-Ge’ye ayırdık ve toplamda 2 milyar 287 milyon 575 bin Türk Lirası Ar-Ge harcaması gerçekleştirdik. 2023 yılında ise 3 milyar 163 milyon 601 bin Türk Liralık Ar-Ge harcaması öngörüyoruz. 2022 yılında 1.536 adet yeni yurt içi tedarikçiyi ekosistemimize dahil ederken toplam yurt içi tedarikçi sayımız 1.823’e çıktı. Öte yandan projelerimizde kullandığımız milli ve yerli malzeme oranımız da 2022’de yüzde 87’ye çıktı. Üretim kapasitesiyle eş zamanlı olarak ihracat hacmini de artıran, 2023 yılını ihracat ve yatırım yılı olarak değerlendiren Roketsanımız, 2024 yılında ise kapasitesini ikiye katlamış olacak. Böylece uzun vadeli ihtiyaçları karşılama noktasında önemli bir adım atacağız. Güçlü Türkiye’nin inşasına daha çok tuğla koymak için sayısı 4 bini aşan ve yaş ortalaması oldukça genç olan büyük ailemizle çalışmayı ve birlikte zoru başarmayı sürdüreceğiz.

Yiğit’in ardından söz alan Roketsan Genel Müdürü İkinci de basın mensuplarının Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü’nü kutlayarak sözlerine başladı. İkinci, “2023 yılını biz ihracat yılı olarak değerlendiriyoruz. İhracatımızı artırarak büyüme kapasitemizi artırmak için büyük bir gayret içerisindeyiz. Aynı zamanda Roketsan’ın kendi içerisinde sürdürdüğü 40’a yakın Ar-Ge projesi var. Bunların bir kısmı basınla ve kamuoyuyla paylaşıldı. Projelerin üretim aşamasına geçilmeden önce prototipleri başarılı olduğunda biz bu prototipleri siz basın mensupları aracılığıyla halkımızla paylaşıyoruz. BURÇ Yakın Hava Savunma Sistemleri, makine, top üzerinde yoğunlaşmış, özellikle günümüzde artan drone tehditlere karşı bir mobil savunma sistemi. Umtas’ın uzun menzillisi ve daha büyük modeli” açıklamalarında bulundu.

İkinci, konuşmasını şöyle sürdürdü

Roketsan, ülkemizin en yüksek teknolojilerinin üretildiği bir teknoloji üssü

Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında ‘Türkiye Yüzyılı’na yakışır bir şekilde elde edeceğimiz başarılarla geleceğimizi sağlam temeller üzerine inşa etmeye devam edeceğiz. Türkiye’nin roket, füze ve mühimmat üreticisi olarak bu yıl 35’inci yaşını kutlayan Roketsan da IDEF’23’e fuarın en büyük stantlarından birinde 7’si ilk kez sergilenen 30 ürünüyle katılıyor. Türkiye’nin ev sahipliğindeki en büyük savunma ve havacılık fuarı olan IDEF bizim için büyük önem taşıyor. Bu fuara güçlü kadromuz ile gerçekleştirdiğimiz katılım sayesinde yeni iş birliklerine imza atmayı hedefliyoruz. Dünyanın en büyük 100 savunma sanayi şirketi listesinde yer alan Roketsan bu yıl da IDEF’in en dikkat çeken ve en çok ziyaret edilen katılımcılarından biri olacak. Bugün itibarıyla ajandamızda onlarca sektör profesyoneli ve askeri delegasyonla görüşmeler mevcut bulunuyor. Sadece ürün geliştirmekle kalmayıp sahada tüm desteği veren son derece rekabetçi bir kurum olan Roketsan, ülkemizin en yüksek teknolojilerinin üretildiği bir teknoloji üssü. İnanıyorum ki IDEF’23’ün sonuna kadar hem Roketsanımıza hem de Türkiyemize kazandıracak çok sayıda imzayı atacağız. Buradan aldığımız güçlü adı açıklanan veya gizlilik içinde yürütülen onlarca Ar-Ge projemiz ile tam bağımsız Türkiye için araştırmayı, geliştirmeyi ve üretmeyi sürdüreceğiz.”

Ana silah olarak 2 adet dörtlü pod üzerinde toplamda 8 adet SUNGUR Hava Savunma Füzesi kullanılan BURÇ, etkili bir hava savunma kapasitesine sahip. Ayrıca, 20 milimetre 3 Namlulu Top Mühimmatı ile de yardımcı bir silâh donanımı mevcut.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın