Robot yunuslar geliyor

MDN İstanbul

IBAK Holding’e bağlı IBAK Savunma Sanayi Anonim Şirketi Biyomimetik (Biomimicry) teknoloji kullanarak patlayıcı ve faydalı yük taşıyabilen ‘‘Asker Robot Yunuslar’’ üretti.

Şirketin yerli imkânlarla ürettiği Asker Robot Yunuslar Türk karasularında sıklıkla görülen Afalina yunus türünden esinlenerek, biomimetik (biomimicry) teknoloji sayesinde gerçek yunusların görünümüne, hızına ve kıvraklığına sahip olacak şekilde tasarlanmış.

Tekil veya sürü halinde, keşif, gözlem, arama ve kurtarma, istihbarat, saldırı ve savunma görevlerini gerçekleştirebilecek olan biomimetik Asker Robot Yunuslar, doğal hayattaki Afalina sürüsünün çıkardığı sesler ile kriptolu şekilde haberleşecek.

Tasarımında kullanılan özel dış kaplama sayesinde yüksek basınca karşı mukavemet gösterebilen, yapay zekâya sahip otonom Askeri Robot Yunuslar, kendi aralarında ve komuta merkezi ile tam zamanlı bilgi akışı sağlayabilecek.

Şirket, doğal dış görünümüyle pervane veya benzeri itici güç üniteleri kullanılmadan üretilmesi dolayısıyla gerçek yunuslardan ayırt edilemeyen robotların sualtı ve su üstü sistemler tarafından tespitinin de mümkün olmadığını belirtiyor.

Yakın zamanda Yeni Zelanda merkezli Edge Innovations firması tarafından Amerika ve Çin ortak yapımıyla geliştirilen eğlence amaçlı robot yunusların tanesinin 26 milyon dolara mal olduğu açıklanırken IBAK yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, yüzde 100 yerli imkânlarla ürettikleri Robot Yunusların ise kıyaslanamayacak kadar katbekat daha ucuza mal edildiği belirtildi.

Firma tarafından yapılan açıklamada Biomimetik Asker Robot Yunusların 23 Nisan 2022 tarihinde İstanbul Boğazı sularında, basın mensupları huzurunda yüzdürüleceği açıklandı.

Biyomimetik (Biomimicry) teknoloji
Doğadaki modellerin incelenmesi ve daha sonra bunların taklit edilerek alet, mekanizma ve sistemlerinde kullanılmasına Biyomimetrik teknoloji adı veriliyor.

Türkçe tabiriyle biyotaklit olarak nitelendirilebilecek olan bu yeni teknolojiyle doğadaki canlıların bulundukları çevreye uyum sağlamak amacıyla nesillerce geliştirerek aktardıkları mekanizmaları ve kanıtlamış mükemmel uyumları mühendisler tarafından yüksek verim sağlaması ve geri kazanımı oldukça fazla olduğundan sıklıkla tercih ediliyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın