Pire Limanı bilmecesi

MDN İstanbul

Cosco Shipping, Pire Limanı Otoritesi (PPA)’nin yüzde 16’lık hissesini daha satın almak için ilk resmi hamlesini yaptı ve Atina Menkul Kıymetler Borsası’na bildirimde bulundu.

PPA’nın Cosco’ya satışına Yunan Deniz Ticaret Odası (NEE), Pire Ticaret ve Sanayi Odası (EBEP) tersaneler, gümrük komisyoncuları ve tedarikçilerin başı çektiği bir grup karşı çıkıyor. Bunlara son olarak Pire Belediyesi Meclis Üyesi ünlü yunan armatör Evangelos Marinakis de eklendi.

Halihazırda Liman’daki çoğunluk hisseye sahip olan Çinli şirket, 2016 yılında belirlenen ek hisse satışının geciktirilmesinden dolayı Yunan makamlarını suçladı.

Şirket Yunan devlet özelleştirme fonu Taiped’e gönderdiği 21 sayfalık bir mektupta Yunan makamlarını PPA hisse alım sözleşmesinin gerekliliklerinin yerine getirilememesinden sorumlu tuttuğunu belirtti.

Sözleşme, Cosco’nun PPA’nın hisselerinden öncelikle 51’ini alacağını 5 yıl sonra ise öngörülen yatırımların uygulanması halinde ise yüzde 16’lık bir hisseye daha sahip olacağını garanti altına alıyordu.

Başlangıçta dönemin sosyalist hükümeti tarafından gerekli yatırımların onaylanma süreçlerinde oldukça az ilerleme kaydedilirken, 2019 yılında yaşanan hükümet değişikli sonrasında ise bu sefer sözleşme detaylarının incelenmesi beklendi. Bunun üzerine ana planına yeni bir proje olarak Pire Limanı’ndaki dördüncü konteyner terminali eklenmesini koyan Cosco pek çok kesimden tepki alınca onaylama süreci yeniden sekmeye uğradı ve birden fazla uzmanın onayına gidilmesinin gerektiği kararlaştırıldı.

Ana plandaki çalışmaların bir çoğun 2019 yılında onaylanmasına rağmen, 2020 yılında gelen çevre yaptırımları sonrası onaylar iptal edildi ve gerekli kararname henüz çıkarılabilmiş değil.

Bu yılın başından beri Taiped ile görüşme halinde olan Cosco, sözleşmedeki yatırımların tamamlanamamasının lisanslama süresinin gecikmesinden kaynaklandığını ve projelerin gerekli sürede bitirilmesinin imkansız olduğunu açıkladı.

PPA için gerekli yatırım planlarının bir türlü uygulanamaması başta Belediye Binası olmak üzere Pire merkezli yetkilileri endişelendiriyor ve bu durumda projelere olan muhalefetin artmasına neden oluyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın