Phaselis’te yapılaşma çalışmalarına dava

MDN Editör

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Antalya’nın Kemer ilçesinde Sa-Fa Restorasyon Sanayi İnşaat tarafından 30 Ocak tarihli ihale kararı ile yapımına başlanan ‘Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi’ projesinin durdurulması talebiyle dava açıldı. TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve bölgede yaşayan 15 kişinin Kültür ve Turizm Bakanlığı projesine karşı Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’nde açtığı davada, antik kente uygulanacak projenin iptali istendi.

Bakanlığın 47,7 milyon lira bütçe ayırdığı projenin uygulanmasına onay veren Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün kararının iptali için de Antalya İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Akdeniz fokları, deniz kaplumbağaları gibi nadir görülen canlı türlerinin yaşam alanı olan milli park sınırları içindeki projeye, çevre derneklerinden siyasi partilere pek çok kesimden itirazlar yükseldi.

Kemer Tekirova’da yaşayan 14 yurttaş ile TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’nde açtığı dava dilekçesinde, projeyle ilgili 30 Ocak 2023 tarihli ihale kararı ile ilgili Bakanlık Olur’unun yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edildi.

Bölgede yaşayan davacıların 20 Şubat 2023 tarihinde iş makinelerinin Phaselis antik kentinin sahasına girerek yol açtığını gördükleri belirtilen dava dilekçesinde, sit alanında yapılan uygulamanın hukuksuz olduğu ileri sürüldü.

Toplam 85 bin metrekarelik 1. Derece arkeolojik sit alanında uygulamaya konulan proje için alana giren yüklenici firmaya ait iş makinelerinin, 16 Ekim 2022 tarihli Kurul Kararına dayandığına dikkat çekilen dava dilekçesinde, “İhaleye olur kararı verilmeden önce T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 16/10/2022 tarih ve 14708 sayılı kararı ile ve 15.11.2022 tarih 14780 Numaralı kararı ile izin vermiştir. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun bu kararları da hukuk dışıdır” denildi.

“Kanuna aykırı bir çalışma”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un iki yıl önce Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından özel bir firmaya 20 yıllığına kiralanan Cennet Koyu’ndaki yapılaşmaya karşı çıkarak, “Birinci derece arkeolojik sitlerde yapılaşma mümkün değil” sözünü hatırlatan dava avukatı Tuncay Koç, “Bakan Ersoy, kendi sözleriyle çelişiyor” dedi. Tuncay Koç, bakanlığın antik kentte kontrollü bir çalışma yapıldığı, doğaya ve tarihe zarar verilmediğine ilişkin bir açıklama ile tanıttığı projenin arkeolojik sit alanlarını düzenleyen kanuna temelde aykırı olduğunu söyledi.

Avukat Koç, şöyle konuştu,

“Phaselis’te günübirlik alan yapılaşmasına karşı iki dava açtık. İhalenin iptali için Ankara İdare Mahkemesi’ne, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu kararına karşı da Antalya İdare Mahkemesi’ne başvurup hukuki süreci başlattık. Birinci derece arkeolojik sit alanına hiçbir surette günübirlik alan yapılamaz. Bu, 2863 sayılı kanuna aykırıdır. Alanda beton dökümüne başlandı. İhaleye sadece bir inşaat firması girmiş. Alanın doğal ve kültürel miras özellikleri yok sayılmış. Yapılan işi hiçbir kurum üstlenmiyor.”

Bunu Paylaşın