Norveç’ten Suriyeli çocuğa IŞİD cezası

MDN İstanbul

Fotoğraf: IŞİD tarafından kaçırıldıktan sonra intihar bombacısı olması için eğitilen çocuklar

Norveç’te 16 yaşındaki bir Suriyeli çocuk, terör eylemi planladığı ve IŞİD destekçisi olduğu gerekçesiyle 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Zehir yapmak için gerekli malzemeleri satın aldığını itiraf eden çocuk, kimseye zarar verme niyetinde olmadığını belirtti.

Başkenti Oslo’da bulunan Oslo Bölge Mahkemesi, 16 yaşındaki Suriyeli çocuğa ülkede zehir veya patlayıcı kullanarak terör eylemi planlamak ve IŞİD’i desteklemekten 5 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme ayrıca çocuğun yaşının küçük olması nedeniyle verilen hapis cezasının 3 yılını askıya aldı.

Mahkeme Yargıcı Ingvild Boe Hornburg yaptığı açıklamada, “Mahkeme, sanığın genç yaşına rağmen bilinçli bir terör eylemi gerçekleştirme kararı aldığına emin,” ifadelerini kullandı.

Mahkeme, olayda çocuk cezası uygulamama kararı alarak, çocuğun suçu tekrar etme riskinin bulunduğuna ve hapis cezasının gerekli ve zorunlu olduğuna hükmederken 18 yaşını doldurmuş olsaydı cezasının 11 yıla kadar çıkabileceği belirtti.

Kimliği açıklanmayan Suriyeli çocuk, zehir yapmak için gerekli malzemeleri satın aldığını aktarırken, kimseye zarar verme niyetinde olmadığını belirtti. Çocuk, IŞİD’i destekleyen bir internet sitesine para bağışı yaptığını da itiraf etti.

Çocuğun ayrıca, patlayıcıların nasıl üretileceği ve kullanılacağına dair materyalleri de internetten indirdiği ifade edildi.

Suriyeli çocuk, geçtiğimiz şubat ayında Oslo’da Norveç İç Güvenlik Kurumu tarafından tutuklanmıştı.

Sputnik

Bunu Paylaşın