Norveç, Ukraynalı denizcilere askeri eğitim verecek

MDN İstanbul

Ukrayna’nın, Karadeniz’deki asimetrik USV taktiklerinin ardından Norveç, en az bir yıl boyunca küçük bot operasyonları konusunda Ukraynalı askerlere eğitim vermeye başlayacak.

Norveç Savunma Bakanlığı, küçük bot operasyonlarında uzmanlaşmış Ukraynalı denizcileri ilkbaharda en az bir yıl süreyle eğiteceğini açıkladı.

Norveç Savunma Bakanı Bjørn Arild Gram, “Norveç Ordusu’nun, Norveç’teki eğitim sayesinde Ukraynalı denizcilerle yakın bir ilişki geliştirdiğini” ifade etti.

Buna ek olarak Norveç hükûmeti, Ukrayna’nın amfibi operasyonları için 60 milyon Nkr (5.67 milyon $) değerinde lastik bot ve ekipman bağışı taahhüdünde bulundu.

Norveç’teki bu son eğitim, her iki ülkenin de Aralık 2023’te Ukrayna’ya deniz sistemleri ve uzmanlık aktarma taahhüdünde bulunduğu Birleşik Krallık ile ortak Denizcilik Yeteneği Koalisyonu kapsamında gerçekleştiriliyor. Koalisyon çabalarının bir parçası olarak İngiltere iki Kraliyet Donanması mayın avcısı ve açık deniz baskın gemisi teklif etti.

Ağustos 2023’te İngiltere Kraliyet Donanması’ndan eğitim alan Ukraynalı bir denizci, “Başından sonuna kadar İngiliz eğitmenlerimiz yanımızdaydı bize nasıl hareket edeceğimizi ve küçük bir ekip halinde nasıl birlikte çalışacağımızı gösterdiler” dedi.

Yaklaşık 900 Ukraynalı deniz piyadesi, havan topları, Yeni Nesil Hafif Tanksavar Silahları (NLAW) ve Stinger uçaksavar füzeleri, keşif için insansız hava araçları ve Ejderha Dişleri gibi araç karşıtı tahkimatlar gibi engellerin patlayıcılarla imha edilmesi eğitimlerini içeren eğitimi bitirdi.

Naval Technology

Bunu Paylaşın