Norveç, otonom gemiler için 20 milyon euroluk fon buldu

MDN İstanbul

Norveç denizcilik sektörü son yıllarda otonom gemi teknolojisinin ilerlemesinde öncü olarak öne çıkıyor.
Avrupa Birliği (AB), otonom gemi teknolojilerinin ilerlemesi amacı ile Norveç’teki öncü bir projeye 20 milyon eurodan fazla fon sağladı.

Avrupa’nın kısa deniz taşımacılığı ve iç suyollarında seyir etmesi amacıyla iki adet otonom gemi kullanılması amacıyla yürütülen AUTOSHIP adlı projenin sektörde kendini kanıtlaması amacıyla sağlanan fon, Norveç’te şimdiye kadar verilmiş en yüksek hibelerden birisi.

Norveç araştırma kuruluşu SINTEF ile denizcilik teknolojisi firması KONGSBERG tarafından yönetilen AUTOSHIP projesi, tamamen otonom navigasyon sistemleri, akıllı makine sistemleri, kendi kendine teşhis, prognostik ve çalışma programı ile iletişim teknolojisine bağlı anahtar teknolojiyi test etmeyi ve geliştirmeyi hedefleyecek. Projenin önümüzdeki beş yıl içinde AB’de otonom nakliyenin ticarileştirilmesi için bir yol haritası oluşturacağı öngörülüyor.

Finansman, AB araştırma fonu Horizon ve Norveç Araştırma Konseyi tarafından sağlanacak.

Norveç denizcilik sektörü son yıllarda otonom gemi teknolojisinin ilerlemesinde öncü olarak öne çıkıyor. AUTOSHIP projesi kapsamında üretilecek iki gemiden biri Norveç kıyılarındaki savunmasız deniz alanlarında balık yemlerini balık çiftliğine taşımak için, diğeriyse Avrupa’daki kanallarda faaliyet göstererek büyük konteyner limanlarına mal taşımak için kullanılacak.

ETİKETLER: , , , ,
Bunu Paylaşın