New York Borsası Başk. Yard. Paul Bennett: “Küresel kriz iki-üç çeyrek daha devam eder ama en kötüsü geçti.”

MDN İstanbul

İstanbul Bilgi Üniversitesi ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) işbirliğiyle “Finansal İstikrarsızlık ve Menkul Kıymet Borsaları” başlıklı konferans, 25 Mart’ta İMKB’de gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını Prof. Dr. Oral Erdoğan’ın yaptığı konferansın konusu, iki yıldır süre gelen ve son günlerde daha da derin bir şekilde hissedilen “ekonomik türbülansın” odak noktası olan sermaye piyasaları, FED kararları ve “hedge fund”lardı. Akademisyenleri, politikacıları ve sektör uzmanlarını bir araya getiren konferansta, uzun yıllar FED’de başkan yardımcılığı yapmış ve halen New York Borsası Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Dr. Paul B. Bennett de özel bir sunum yaptı. Küresel krizin asıl nedeninin ABD’de yaşanan istikrarsızlık olduğunu vurgulayan Bennett “Gelişmekte olan hiçbir ülke, başka bir ülkenin sorun yaşamasını istemez. Özellikle ABD’nin istikrarsız gidişatı ve enflasyonun sürekli artması Türkiye ve benzer ekonomiler için iyi değildir. Bu yüzden Amerikan ekonomisinin yoluna istikrarlı bir şekilde devam etmesi gelişmekte olan piyasalar için çok önemlidir” dedi. Küresel krizin iki-üç çeyrek daha devam edebileceğini, ancak en kötü zamanın atlatıldığını ifade eden Bennett, “FED’in enflasyonu düşük tutması ironik bir şekilde ev fiyatlarındaki spekülasyonu tetikledi. Ancak ABD’de teknik olarak resesyon yok” dedi.

“Yatırımcılar aceleci olmasın”
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ise yatırımcıları sabırlı ve dikkatli olmaya çağırarak “Yatırımcılara verilecek en iyi tavsiye temel verilere güvenmeleri ve aceleci olmamalarıdır.” dedi.  Erkan yaşanan krizi değerlendirirken “Sadece gelişmekte olan ülkelerin borsaları değil, gelişmiş ülke borsaları da büyük dalgalanmalar yaşayabilir. Artık sadece gelişmekte olan ülkelerin reaksiyonu ya da riski değil tüm dünyaya yayılmış olan belirsizlikten kaynaklanan bir dalgalamayla karşı karşıyayız.” dedi.
Halka açılma konusuna da değinen Erkan “Halka açılma sürecini hızlandırabilecek en güzel teşviklerden bir tanesi de halka açılmaya karar veren şirketlerde vergi indirimine gitmektir. Eğer kurumlar vergisi avantajı konusunda bir çalışma yapılırsa tabii ki daha fazla sayıda şirketin borsaya girebileceğini düşünüyorum” dedi. Ayrıca İMKB’nin önümüzdeki yıl mümkün olduğunca çok halka açılma gerçekleştirmek istediğini belirten Erkan “halka açılmak tabii ki ekonominin kayıt altına alınmasını sağlar. Çünkü Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri de kayıt dışı ekonomidir” diye vurguladı.

Bunu Paylaşın