‘Mega yatlarla krizi fırsata çevirebiliriz’

MDN İstanbul

Begüm Yachting Yönetim Kurulu Başkanı Begüm Doğulu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen Covid-19’un turizm sektöründe yaşattığı aksamalara karşılık mega yatların yaz döneminde ülkemizi tercih etmesine teşvik edilmesinin, krizi fırsata çevirebileceğini söyledi.

Begüm Doğulu

Mega yatların Covid-19 kısıtlamalarına kış döneminde havaların sıcak olduğu Uzakdoğu’da ve Maldivler civarında yakalandığını ve o bölgede demirde kaldıklarını belirten Doğulu, bu teknelerin salgının ağır seyrettiği İspanya, İtalya ve Fransa’ya dönmek istemediklerini belirterek, ‘‘Çünkü döndüklerinde mevcut durumdan dolayı karaya inmesi gereken tekneler inmediğinden ve limanı terk etmesi gereken teknelerin de terk edememesinden kaynaklı yer sıkıntısı yaşayacaklar. Bu tip tekneler demirde uzun süre kalamayacağı için bir bağlama limanına ihtiyaç duyuyorlar. Birçok teknenin acentesi bana başvuruda bulundular ve ‘Türkiye’yi liman olarak değerlendirme imkânımız var mı?’ diye sordular. Ben de bu hususu Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu’na son Meclis Toplantısı’nda arz ettim. Bu bizim için çok büyük bir fırsat olabilir çünkü uzun yıllardır bu yatlara ev sahipliği yapamadık, tercih ettikleri limanlardan olamadık. Böyle bir fırsat ile bizim limanlarımızın, marinalarımızın Avrupa standartlarının çok üstünde olduğunu deneyimlemiş olacaklar. Bu tekneler ayrıca tersane periyoduna da ihtiyaç duyacaklardır ve bunu da ülkemizde deneyimlemiş olacaklar. Bundan sonra uzun vadede, mega yatların ana limanı olma şansımız var ve bunu kullanmamız için bireysel ve kurumsal olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyorum. 140-150 metrelik bir mega yatın yıllık bağlaması 900 bin eurodur. Bu teknelerin bakımı, teknedekilerin ihtiyaçları ve benzeri durumlar eklendiğinde tekne başı 2 milyon euroluk bir kazanç söz konusu olacaktır. Devletimizin bu konuda bizlere destek olmasını bekliyorum,’’ dedi.

 

Yatların da gemiler gibi gerekli tedbirler alınarak Türk tersanelerinde bakım, onarım çalışmalarına dahil edilmesi gerektiğini de dile getiren Doğulu, ‘‘Yolcu gemileri haricinde tüm gemiler 14 günlük karantina ile beraber müspet neticelendirildikten sonra tercihlerine göre tersanelere giriş yapılabiliyorlar. Mürettebatın nerenin vatandaşı olduğuna bakılmaksızın, personelini gemide muhafaza etmek koşuluyla gemi statüsünde olan yüzer araçlar tersanelere giriş yapıp, tamir yaptırabiliyorlar. Ben de diyorum ki yatın gemiden farkı ne? Bu da yüzer araç, bunun da üzerindeki mürettebatı gemi mürettebatıyla aynı durumda. Ben de diyorum ki bu yatları İstanbul’a getirdiğimizde Zey Port’ta 14 günlük karantina süreçlerini doldurduktan sonra, tespit edilmiş bir vaka olmaması kaydı ile yat limanına geçişleri sağlanabilir. Özellikle Ataköy Marina gümrüklü sahadır. Konu özelinde hepimizin önceliği sağlık tabi ki ama gemilerde zaten bu uygulama yapılırken yatlarda da yapılmasında görülen sakıncayı anlayamıyorum ve olmamalı diye düşünüyorum. Bir geminin, üzerinde mürettebatı dururken Tuzla’da tersanede bakıma girmesi ile bir yatın terk edilmemesi kaydı ile Ataköy Marina’da beklemesinin farkı olduğunu düşünmüyorum. Gümrüklü saha olduğu için devlet tarafından kontrolü de daha kolay olur. Konuyu Meclis Toplantısında Oda’ya bildirdikten sonra çalışmalar yapılmaya başlandı. Edindiğim bilgilere göre şifahen tersaneler için bir yere varabildik ama marinaya geçme hususunda henüz bir sonuca varılamadı,’’ dedi.

Birçok yat sahibinin yatlarını hazırlatıp pandemi sürecini yatında izole bir şekilde geçirme eğiliminde olduğunu belirten Doğulu, Temmuz ayı itibarıyla yat turizmi ile ilgili başarılı bir sezon yaşanacağına inandığını belirterek, ‘‘Koronavirüsten çok fazla etkilenen İspanya, İtalya ve Fransa’nın destinasyon dışında olması sebebiyle ülkemizin sezonu kesinlikle çok müspet bir şekilde geçireceğine inanıyorum. Şu anda hiç kimse ne ticari ne de şahsi olarak teknesini o bölgelerde bulundurmayı planlamıyor. Birçok tekne yönetim firmasından aldığım bilgiye göre 2020’yi Yunanistan ve Türkiye arasında geçirmeyi düşünüyorlar. Bu bizim için çok büyük bir fırsat olacak. Belki sezonumuz geç başlayabilir. Şu an için Temmuz gibi başlayacağını düşünüyorum ama eminim ki Ekim-Kasım sonuna kadar sürecektir,’’ şeklinde konuştu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın