Mavi Balina-2020 başladı

MDN İstanbul

Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen ve 6 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilecek olan Mavi Balina-2020 Davet Tatbikatı başladı.

Türk Deniz Kuvvetleri tatbikatta, 3 denizaltı, 2 fırkateyn, 2 korvet, 1 karakol gemisi, 2 deniz karakol uçağı ve 6 helikopter ile yer alırken Türk Hava Kuvvetleri’nden de 4 F16 katılıyor.

Bu yıl yedincisi icra edilecek tatbikatta Türkiye’nin yanı sıra NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2)’de görevli Bulgaristan, İspanya ve Romanya Deniz Kuvveyleri, fırkateynler, akaryakıt gemisi ve helikopterler ile yer alacak. İtalya, ABD ve Pakistan ise deniz karakol uçakları ile iştirak edecek.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca tatbikat hakkında yapılan duyuruda tatbikatın amacı hakkında yapıla bilgilendirmede, ‘‘ Katılan birlik ve komutanlıkların denizaltı savunma harbine yönelik bilgi ve becerilerini geliştirmek, gerçek harekat ve görevlere yönelik hazırlık seviyelerini yükseltmek, müşterek harekat icra edebilme kabiliyetlerini artırmak maksadıyla NATO usullerini denemektir,” ifadeleri kullanıldı.

Mavi Balina-2020 tatbikatı, Aksaz ve Dalaman’da kuvvet toplanması, Doğu Akdeniz’de deniz eğitimleri ve Aksaz’da tatbikat sonu değerlendirme ihtiva eden 4 safhadan oluşacak.

Tatbikatın birinci safhasında seyir öncesi basın brifinginin icra edilecek, ikinci safhada temel seviye, üçüncü safhada ileri seviyede denizaltı savunma harbi eğitimlerinin ağırlıklı olduğu deniz eğitimlerinin gerçekleştirilecek. Dördüncü ve son safhada ise tüm katılımcıların iştirakiyle 10 Kasım’da Aksaz’da yapılacak değerlendirmeden sonra tatbikat sonlandırılacak.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın