Marmara Denizi’ndeki denizanası artışı korkutuyor

MDN Editör

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklığa ek olarak kirliliğin Marmara Denizi’nde denizanası popülasyonunu artırdığını ifade etti

Prof.Dr. Sarı yaptığı açıklamada denizlerde herhangi bir canlı popülasyonunun hızlı bir biçimde artmasının anormal bir durum olduğuna değindi.

Denizanası artışı konusunda dikkat edilmesi gereken iki nokta belirten Prof. Dr. Sarı, “Birincisi bu hayvanların üremesini, beslenmesini, gelişmesini teşvik eden, kolaylaştıran etkenler artmıştır. İkincisi denizanası nüfusunu kontrol eden balık türleri azalmıştır. Biz Marmara’da her ikisini de yaptık. Kirlettiğimiz denizde artan plankton, denizanasının artmasını teşvik ediyor. Yanlış ve aşırı avcılık teknikleriyle azalttığımız balıklar ortamda olmadığı için denizanası nüfusu kontrolsüz kaldı” açıklamasında bulundu.

Denizdeki sıcaklığın arttığını ifade eden Sarı müsilaj tehlikesine dikkat çekerek, “Deniz yüzeyi sıcaklıkları artıyor, bu bizim kontrolümüzde değil, durduramıyoruz. Marmara Denizi’nin orijinal yapısı da değişmedi. Kontrol edebileceğimiz tek faktör olan kirlilik yükünde de henüz bir azalma yok. Bu durumda yeni bir müsilaj oluşumuyla karşılaşmak şaşırtıcı olmaz. 22 eylemden oluşan Marmara Denizi Eylem Planı’nın 14 maddesi kirlilik yükünün azaltılmasıyla ilgili. Fakatsız, amasız bu planı uygulamak zorundayız. Aksi takdirde müsilaj oluşma tehlikesi Marmara Denizi’nin üzerinde Demokles’in kılıcı gibi durmaya devam edecek” dedi.

AA

Bunu Paylaşın