Maersk iklim değişikliği ile mücadeleye filosuyla destek verecek

MDN İstanbul

Maersk, 300 adet gemisini Gönüllü Gözlem Gemisi (Voluntary Observing Ship-VOS) programına dahil ederek hava durumu ve iklim değişikliği konusunda yapılan küresel araştırmalara destek olma kararı aldı.

Maersk, halihazırda pek çok gemisi ile VOS’a destek olmasına rağmen bu yeni genişletilmiş taahhüt ile 2020’nin sonuna kadar tüm filosunu programa dâhil etmiş olacak.

Programda, kaydedilen veriler meteorologların daha doğru hava ve fırtına tahminleri oluşturmasına yardımcı olacak ve bilim insanlarının iklim değişikliğini daha iyi anlamalarına yardımcı olarak yeni atmosfer modellerinin oluşumuna katkıda bulunacak.

VOS gözlemlerinde, bir gemi mürettebatı gemideki cihazlardan manuel olarak ya da bazı durumlarda otomatik hava istasyonları (AWS) aracılığı ile verileri okur, kaydeder ve iletir. Elde edilen veriler daha sonra hava tahmin modellerinde kullanılmak ve denizlerdeki gerçek koşulları izlemek üzere çeşitli ulusal meteoroloji servislerine gönderilir.

VOS programına 3 binden fazla gemi katılımı bulunuyor ancak küresel ticaret filosunun ve mürettebat kaynaklarının azalması nedeniyle son yıllarda katılımlarda düşüş görülüyor. Yine de AWS ve elektronik kayıt defteri gibi yeni teknolojiler sayesinde her bir gemiden yapılan gözlem sayısında ve kalitesinde artışlar gözleniyor.

Maersk’in ayrıca ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ile de aktif olarak çalışmaları bulunuyor. Her iki kıyı arasındaki hava kalitesi ve gemi yığını emisyonlarının tespiti ve balina koruma programları bunlardan bazıları.

Uluslararası bir konteyner ve lojistik şirketi olan Maersk, 130 ülkede faaliyet gösteriyor ve bünyesinde 70 bin kişiyi istihdam ediyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın