Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

MDN İstanbul

Dünya genelinde resesyon endişesi devam ederken açıklanan makroekonomik veriler sonrası merkez bankalarının politika alanının daralabileceğine yönelik beklentiler artıyor.

Dün açıklanan imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri birçok ülkede ekonomik aktivitenin yavaşladığına işaret etti. Verilerin 50 üzerinde kalması sanayi üretiminin genişlemeye devam ettiğini gösterse de verilerdeki düşüş resesyon endişelerinin güçlenmesine neden oldu.

Emtia fiyatlarındaki seyir de dikkat çekiyor. Bakır ve demir gibi üretimde önemli yer tutan metallerin bir süredir düşüş eğiliminde hareket etmesi de dünya genelinde çarkların yavaşladığına işaret ediyor.

Bununla birlikte buğday gibi önemli gıda maddelerindeki gerileme ise enflasyon baskısının kısmen de olsa azalacağı yönündeki umutları artırdı.

Söz konusu gelişmelerin, para politikasının gelecek dönem makroekonomik verilere göre şekilleneceğini açıklayan merkez bankalarının sıkılaştırıcı adımlarında daha yumuşak olmaya yönlendireceği beklentisi pay piyasalarını destekledi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ABD Kongresi’nde Para Politikası Raporu’na ilişkin sunumunda enflasyonla mücadele taahhüdünün koşulsuz olduğunu söyledi.

Fed, ayrıca stres testine tabi tuttuğu büyük bankaların şiddetli bir resesyon sırasında hane halkı ve işletmelere borç vermeye devam etmesine izin verecek güçlü sermaye seviyelerine sahip olmayı sürdürdüğünü bildirdi.

Avrupa’da, beklentilerin üzerinde gerileyen imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verileriyle birlikte, Almanya’nın enerji arz güvenliğinde artan problemler risk iştahının azalmasında etkili oldu.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, bir “gaz krizinin” ortasında olduklarını belirterek, ülkesinin 3 aşamalı Gaz Acil Durum Planı’nın 2’nci aşaması olan “uyarı” seviyesinin etkinleştirildiğini bildirdi.

Asya tarafında, Çin’in teknoloji şirketlerindeki regülasyon adımlarında sona yaklaşıldığına ilişkin haber akışıyla birlikte, Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) likiditeyi artırıcı adımları bölgede risk iştahını destekliyor.

Japonya’da açıklanan enflasyon verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 2,5, çekirdek TÜFE de yıllık yüzde 2,1 ile beklentilere paralel yükseldi.

Yurt içinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 14’te sabit tuttu.

Piyasalarda bugün

10.00 Türkiye, haziran ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı
11.00 Almanya, haziran ayı Ifo iş dünyası güven endeksleri
17.00 ABD, haziran ayı Michigan Üniversitesi güven endeksi
17.00 ABD, mayıs ayı yeni konut satışları

AA

Bunu Paylaşın