Küresel mal ticaret hacmi raporu yayımlandı

MDN MEDIA

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), karışık ekonomik veriler ve artan jeopolitik gerilimlerin ışığında, Küresel Mal Ticaret Barometresi Raporu’nu yayımladı

DTÖ’nün yayımladığı rapora göre, 99,1 puan olan DTÖ Mal Ticaret Barometresi 100,7’ye yükseldi. Raporda, jeopolitik gerilimin tırmanmasına ve ekonominin karışık olmasına rağmen, mal ticaret hacminin 2023’ün ikinci yarısında orta vadeli eğilime döneceği söylendi.

Hacim, son çeyreğe kıyasla artarken yıllık bazda düştü

Dünya mal ticaret hacmi, ikinci çeyrekte 2023’ün birinci çeyreğine kıyasla 0.2 oranında artış gösterirken, yıllık bazda 0,5 oranında düştü. Avrupa Birliği ekonomisinde yaşanan durgunluk küresel talep üzerinde baskı yaratırken, ABD ve Çin’in Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’ndaki büyüme üçüncü çeyrek için yapılan istatistiklerde yükselme beklentisi yarattı.

Dördüncü çeyrekte hacmin artması bekleniyor

Son dönemde yaşanan gelişmeler; enerji fiyatlarındaki ve faiz oranlarındaki artış ile salgına bağlı aksaklıklar geçen yılın dördüncü çeyreğindeki ticaret hacmini olumsuz etkilediğinden dolayı, bu yıl aynı dönemde 2022’ye kıyasla rakamların yüksek gelmesi bekleniyor.

Konteyner taşımacılığı ve ihracat düşüşte

Elektrikli araca yönelik talebin de artması nedeniyle, en büyük artış otomobil satış ve üretimi ile elektronik aksam ticareti endekslerinde görüldü. İhracat siparişleri, konteyner taşımacılığı ve ham madde ise, endekslerin biraz altında kaldı.

AA

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın