Krizin çözümü FED ve ECB’de

MDN İstanbul

Küresel piyasaların aylardır fiyatladığı dünya borsalarında yüzde 20’lere varan yükselişlerin yaşanmasına neden olan ABD Merkez Bankası’nın (FED) yeni bir parasal desteklemeye gideceğine ilişkin beklentiler ve Avrupa Merkez Bankası’nın krize yönelik atacağı kritik adımların eylül ayında atılması bekleniyor

Piyasalar, dünyanın birçok yerinden merkez bankalarının katılacağı Jackson Hole toplantıları sırasında FED Başkanı Bernanke’nin yeni bir parasal genişleme hususunda somut sinyaller vermesini bekliyor. Bu toplantılardan, aynı zamanda nasıl bir uygulama olacağına ilişkin detayların da çıkabileceği öngörülüyor. Kasım ayı başındaki seçimler öncesinde FED’in somut bir adım atması pek beklenmiyordu. Ancak, FED Başkanı Bernanke’nin bazı Cumhuriyetçi senatörlere mektup yazarak böyle bir ihtiyacı dile getirmesi gibi son dönemdeki bazı gelişmeler bu ihtimalin de arttığına işaret ediyor. Her ne kadar piyasalar bu iyimser havayı fiyatlasa da nihai adımın seçimler sonrasında atılacağı belirtiliyor.

Euro/dolar paritesi yükseliyor
Piyasaların yakın izlediği bir başka konu da AB krizinin aşılması konusunda atılacak adımlar. Bu konuda Avrupa Merkez Bankası ECB’nin alacağı önlemler önümüzdeki haftalarda netleşecek. Bu kararın şu veya bu biçimde bir parasal genişlemeye yol açacağı belirtiliyor. Hisse senedi ve tahvil piyasalarındaki fiyatlamalar Avrupa’nın kurtuluş kapısı olacak gibi görünüyor. Bu fiyatlamalar ile borsalar zirveleri zorlarken, euro/dolar paritesi de son bir haftada yeniden 1.26 seviyelerine kadar tırmandı. FED’den ve Avrupa Merkez Bankası’ndan piyasaların istediği yönde kararlar çıkarsa mevcut dengelerin bir süre daha korunması söz konusu. Ancak kararlar piyasaların beklentilerinin tersine çıkarsa satışlar ve piyasalarda sert düşüşler bekleniyor.

Türkiye’de faiz indirimi bekleniyor

Parasal genişlemenin gerçekleşmesi Türkiye’de ise Merkez Bankası’nın bazı önemli adımlar atmasına neden olacak. Şöyle ki, Merkez Bankası’nın son Para Piyasası Kurulu özetinde verdiği sinyale göre, önümüzdeki dönemde faiz koridoru kademeli olarak daraltılacak, yani faiz oranları düşürülecek.
Bilindiği gibi Merkez Bankası, gelişmiş ülke merkez bankalarının ek parasal genişlemeye gitme olasılığının bulunduğunu açıkladı. Ekonomistler, böyle bir gelişmenin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için makro riskleri besleyebileceğini ve sıcak para akışının hızlanacağını belirtiyor. Böyle bir durumda da hem kredi faizlerinde hem de kurda düşüş bekleniyor.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın