Kağıtta dışa bağımlılık katlanıyor

MDN İstanbul

Cumhuriyet tarihinin ilk sanayi kuruluşu SEKA’nın özelleştirilmesi, fabrika ve arsalarının satılıp yerlerine AVM’ler dikilmesi sonrası, kâğıtta tamamen dışa bağımlı hâle geldik.

9 SEKA fabrikası kapanınca ithal kâğıda son 15 yılda yüzde 462, son bir yılda ise yüzde 120 zam geldi.800 yerel gazete kapandı. Şimdi de kitap sektörü krize girdi, yayınevleri kapanmaya başladı. Yılbaşından bu yana gazete kâğıdı fiyatlarına yüzde 60, matbaa giderlerine yüzde 40, kitap kâğıdına yüzde 60, birinci hamur kâğıda da yüzde 120 zam geldi.CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere ve 20 milletvekili, kağıt sektöründeki sorunlar için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Yaşanan kur artışlarından dolayı yerel gazeteler başta olmak üzere basın yayın sektörünün büyük krize sürüklendiğini savunan Tutdere, bu krizin araştırılarak alınacak tedbirlerin belirlenmesinin yayınevlerinin ve gazetelerin kapanmasının önüne geçilmesi açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

■ Abdurrahman Tutdere, kağıt krizinin sebebinin SEKA’nın özelleştirilmesine dayandığı belirtti. Sadece kültürel kâğıt grubunu oluşturan baskı yapılabilir nitelikteki yazı ve gazete kağıtları değil, hemen hemen tüm gruplarda kağıtta dışa bağımlı olunduğunu anlatan Tutdere, “Endüstriyel kağıt grubunu oluşturan temizlik kağıtları, dayanıklı ambalaj kâğıdı ve karton fiyatları yükseldi ve kriz derinleşti” dedi.

SÖZCÜ

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın