Jotun yeni teknolojisini tanıttı

MDN İstanbul

Dünyanın önde gelen deniz boyaları markalarından biri olan Jotun; gemi dış kaplamasının sualtındaki alanlarında en zorlu şartlarda bile sualtı robotu ile temizlik sağlayan, devrim niteliğindeki “Hull Skating Solutions” (HSS) teknolojisini tanıttı. HSS (Hull Skating Solutions), HullSkater isimli yeni sualtı robotu ile yüzey temizliği, deniz canlıların yüzeylere tutunmasını engelleme, enspeksiyon ve uydu takibi ile gemilerin sualtı kaplamalarını kirlenmeye karşı koruyan yüksek performans hizmeti sunuyor. Bununla birlikte, son teknolojiye sahip teknik servis hizmeti, performans ve servis garantileri de HSS dahilinde yer alıyor. Deniz sektöründe bir ilk olan HSS, sualtı kirlenme gelişimini takip etme ve yüzey temizliğini planlamadaki başarısını kullandığı özel algoritmaya borçlu. Bu algoritma sayesinde her gemiye özel performans izlemesi ve sualtı kirlenmesi başlamadan HullSkater sualtı robotuyla temizlik hizmeti sağlanıyor. Böylece, gemiler en zorlu çevresel koşullarda bile iş süreçlerine ara vermeden devam edebiliyor.

Devrim niteliğindeki ilk sualtı robot teknolojisi
Sualtı temizliği için özel olarak tasarlanmış ilk robot teknolojisi olan Jotun HullSkater, Jotun HSS’nin en önemli parçalarından biri olarak yer alıyor. Bunun yanında Premium SeaQuantum Skate antifouling boya ve bir dizi hizmetle birlikte Jotun HSS, gemi operatörlerinin sualtı kirlenmesi daha oluşmaya henüz başlarken, ilk aşamalarında engellenmesini sağlıyor. Bu sayede yakıt maliyetlerinin, CO₂ emisyonlarının ve istilacı deniz türlerinin yayılmasını önemli ölçüde azaltıyor.
Kapsamlı garanti ve servis anlaşmaları ile HSS, sualtı kirlenme sorununu çözerek, armatörlerin daha kârlı ve sürdürülebilir bir yol izlemelerine yardımcı oluyor. Zorlu operasyonları olan tüm gemiler HSS kullandığı takdirde CO₂ emisyonları yılda en az 40 milyon ton azalacak.

4G kapsama alanı içinde uzaktan çalıştırılabiliyor
HullSkater sualtı robotu, sualtı kirlenmesi oluşmadan önceki bakterileri ve biyofilmleri gidermeye yarıyor. Bu sayede, yüksek performans ve armatörler için kesintisiz hizmet olanağı sağlıyor. Aynı zamanda yüzey temizliği, dalgıç maliyetleri, çevresel risk ve filo esnekliğini optimize etme ihtiyacını da en aza düşürüyor. HullSkater sualtı robotunun çalışma prensibi, elektrikli motorlarla donatılmış manyetik tekerleklerin sağladığı yönlendirme ve itici güç kuvveti ile gövdede kalmasına dayanıyor. Üzerinde bulunan kamera ve sensörler sayesinde navigasyon ve gemi gövdesindeki sualtı kirlenmesi belirlenebiliyor. Özel olarak tasarlanan motorlu fırça sayesinde sualtı kirliliği yüzeydeki boyaya hasar vermeden önlenmiş oluyor. HullSkater, operatörün kontrol merkezine güvenlik kablosu ile bağlanıp dünyanın her yerindeki gemilerde 4G kapsama alanı içinde uzaktan çalıştırılabiliyor. Bu sayede, bir geminin enspeksiyonu ve sualtı temizliği, büyüklük ve koşullara bağlı olarak yalnızca yaklaşık 2 ila 8 saat sürüyor.
Dünya filosunun enerji tüketiminin yaklaşık onda birini oluşturan sualtı kirlenmesini oluşmaya başlarken önlemeye yarayan Jotun HSS, deniz sektörü için çığır açıcı bir çözüm olarak öne çıkıyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın