İTÜ’lü öğrenciler sanal etkinliklerle geleceklerini şekillendiriyorlar

MDN İstanbul

Pandemi, getirilen kısıtlamalarla pek çok alanda hayatımızı etkilerken, Türk denizcilik sektörünün geleceği olan denizcilik fakültesi öğrencilerinin de mesleki gelişiminde hayati bir değer taşıyan uygulamalı eğitimler ve gezilerden mahrum kalmalarına da neden oldu.

Bu noktada, getirilen kısıtlamalara rağmen öğrenmeye ve kendilerini geliştirmeye devam etmek adına teknolojiden faydalanan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gemi Mühendisliği Kulübü, gelecek neslin her türlü olumsuzluğa karşı hazırlıklı olduğunu sektörümüze kanıtladı.

Tüm dünyada hayatın durmasına sebep olan ve ülkemizde de Mart 2020’den bu yana hayatlarımızı ciddi olarak kısıtlayan Covid-19 pandemisinin okulların kapanmasına sebebiyet vermesinin kulüp faaliyetlerinin de durmasına neden olduğunu belirten İTÜ Gemi Mühendisliği Kulübü Başkanı Batuhan Bıçak, İTÜ Gemi Mühendisliği Kulübü olarak normal şartlarda sık sık düzenledikleri etkinlikleri ve eğitimleri gerçekleştiremediklerini söyledi.

Geçtiğimiz yıl, güz döneminin başlarında, bu sürecin görünürde bir sonu olmadığı kanaatine vardıklarını aktaran Bıçak, ‘‘Bu düşünceyle tüm kulüp faaliyetlerimizi sanal ortama taşıyarak hem yeni arkadaşlarımızı fakülte ve okul hayatının içinde tutmak hem de normal şartlarda bize birey ve mühendis olarak birçok şey katan etkinliklerimizden mahrum kalmamak adına yeni bir yol çizme kararı aldık,’’ dedi.

Başlarda bu konuda ilerlemenin çok kolay olmadığını, sürecin herkes için çok yeni olduğunu ve alışma sürecine ihtiyaç duyduklarını aktaran Bıçak, ‘‘Etkinliklerimiz daha en başından yoğun ilgiyle karşılaştı. Etkinliklerimizi pandemi öncesi dönemde seminer, teknik gezi ve sosyal etkinlik olmak üzere üç ana başlıkta gerçekleşiyorduk. Etkinliklerimizi planlarken haftada en az bir etkinlik düzenlemeyi hedefledik ve okulumuz da bu süreçte bize “Zoom Premium” hesabı sağlayarak destek oldu. Bu süreçte en kolay uyum sağladığımız alanın seminer düzenlemek olduğunu söyleyebiliriz. Seminerleri webinar tarzında hem Zoom üzerinden katılım sağlanabilen hem de YouTube kanalımızda yayınlanan etkinlikler olarak tasarladık,’’ sözlerini kullandı.

Pandemi sürecinin bazı fırsat kapıları açtığına da değinen Bıçak, ‘‘Yurtdışında çalışan ve okulumuzda ağırlama fırsatı bulamadığımız bazı mezunlarımızı seminerlerimizde ağırlama imkânına sahip olduk. Çoğunlukla yurtdışında gemi inşaatı sektöründe çalışan Türk mühendislerini konuk etme ve onların tecrübelerinden faydalanma fırsatı elde ettik,’’ diye konuştu.

Düzenledikleri organizasyonlar hakkında da konuşan Bıçak, ‘‘Bugüne kadar online olarak düzenlediğimiz; Can Serbest ile “Bakım Tersaneleri”, Oğuzhan Aydöre ile “Yurtdışında Gemi ve Offshore Mühendisliği” ve Sinem Dedetaş, Bengi Şan, ve Yasemin Bilgehan Polat ile “Sektörde Kadın Olmak” adlı seminerler oldukça ilgi gördü. 19 Aralık’ta ise Burak Can’ın katılımıyla “Gemi İnşaatı Sektöründe Yazılım” seminerini gerçekleştirdik,’’ dedi.

”Tersanelerimize sanal geziler düzenliyoruz”
Seminerlerinin oldukça başarılı geçtiğini belirten Bıçak, ‘‘Her seminerimize daha büyük ilgi ve daha çok katılım oluyor. Haftalık toplantılarımızda bize iletilen istekler yönünde sektörümüzdeki değerli mühendislerle iletişime geçiyor ve yeni seminerler planlıyoruz. Teknik gezileri sanal ortama taşımak ise daha zorlu oldu. Yönetim Kurulu’ndaki arkadaşlarımızdan çeşitli fikirler geldi ve bir karara varıldı. Haftalık toplantılarımızda kulüp üyelerimizin bizlerden gezi düzenlenmesini istediği tersanelerdeki mühendislerle iletişime geçip, çalıştıkları tersaneyi ve yaptıkları projeleri anlattıkları sanal geziler düzenlemeye başladık. Bunların bazıları hem Zoom yayını hem de YouTube yayını olarak gerçekleşirken, bazıları tersanelerin hassasiyeti üzerine yalnızca Zoom yayını olarak gerçekleşiyor. Dönemin başından bu yana ARES Tersanesi, Taka Yat Dizayn, Sedef Tersanesi ve Cemre Tersanesi’ne sanal teknik gezi düzenledik. Sanal teknik gezilerimiz de tıpkı seminerlerimiz gibi artan bir ilgi ve katılımla başarısını kanıtlıyor. Ancak bu etkinlikleri sanal ortamda düzenlemenin bize çok büyük fayda sağladığını söyleyemeyiz çünkü etkinliklerimiz her ne kadar başarılı olsa da tersanelere gidip görmenin yerini tutmuyor. Haftalık toplantılarımızda üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda halihazırda görüşmeler yürüttüğümüz ve etkinlik planladığımız tersaneler de mevcut,’’ dedi.

Pandemi sürecinde fakülte öğrencileri için farklı eğitimler düzenleme arayışına da girdiklerini söyleyen Bıçak, ‘‘Bunu, krizi fırsata dönüştürmek için yaptık. Normal şartlarda üniversite öğrencilerinin kendilerini geliştirme şansı daha fazlayken bu süreçte evlerimizde kalmak zorunda olmamız imkânlarımızı çok kısıtladı. Kulüp olarak bu konuda bir şeyler yapmamız gerektiğine kanaat getirdik ve eğitim konuları ve bu eğitimleri bize sağlayabilecek kişi ve kurumlar konusunda yoğun bir araştırma süreci başlattık. Bize olumlu dönüş yaptılar ve 10 Aralık Perşembe günü ilk eğitimimizi İsmail Adıyaman ile “Gemi Tasarım Programlarına Giriş 101” adıyla bilgisayarlı çizim konusunda gerçekleştirdik. Bu eğitimin devamı ilerleyen zamanlarda haftada bir kez olmak üzere gerçekleşecek,’’ şeklinde konuştu.

Sosyalleşme ihtiyaçlarını da çevrimiçi olarak gerçekleştirdiklerini ve bu anlamda da etkinlikler düzenlediklerini belirten Bıçak, ‘‘Kulübümüzün en büyük etkinliği olan ve her sene geleneksel olarak düzenlediğimiz Gemi Mühendisliği Günleri’nin 8’incisini bu sene online yapma kararı aldık. Geleneksel olarak mart ayında yaptığımız etkinliğin şimdiden hazırlıklarına başladık. Daha önce fakültemize kadar gelip katılım gösteren sektörümüzün değerli temsilcilerini bu etkinlikte yeniden bir araya getirmeyi umut ediyoruz,’’ dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın