İstanbul Fırkateyni’nin komutanı kim olacak?

MDN İstanbul

MİLGEM Projesi kapsamında inşa edilen 5’inci gemi olan İstanbul Fırkateyni 23 Ocak 2021 tarihinde suya indirilmişti. Liman kabul testleri aşamasında olan geminin Eylül 2023’te envantere alınması bekleniyor.

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından yürütülen, STM’nin ana yüklenicisi, ASELSAN ve HAVELSAN’ın da ana iş ortağı olduğu proje kapsamında inşa edilen gemi İ Sınıfı fırkateynlerin ilki olacak.

Fırkateynin komutanı merak konusu

Donanmamızın önemli bir parçası olması beklenen gemi, yüzde 100 millî tasarıma sahip. Yüksekyerlilik oranı nedeniyle de ayrı bir önemi bulunan İstanbul Fırkateyni’nde görev alacak personelinbüyük bir çoğunluğu belirlenirken komutanın ismi ise merak konusu oldu.

Yüzde 75 yerlilik oranı

İstanbul Fırkateyni tamamlandığında tam boyunun 113 metre ve genişliğinin 14,4 metre olmasıplanlanıyor. Yaklaşık 3 bin ton deplasmana sahip İ sınıfı fırkateyn, Ada Sınıfı korvetlerden farklıolarak satıhtan havaya güdümlü mermi bulunduracak ve fırlatabilecek.

İstanbul Fırkateyni suya indirildi


STM, geminin tasarımı, silah-elektronik sistemleri ve ana tahrik sistemi sorumluluklarını dakapsayacak şekilde ana yüklenici olarak görevlendirildi. ASELSAN ve HAVELSAN’ın ana iş ortaklarıolarak yer aldığı projede, 150’den fazla sistem için 80 civarında alt yüklenici görev yapıyor.Toplamda sözleşmeli ve sipariş emriyle çalışılan firma sayısı ise 220’yi buluyor.
Millî sistemler ön plana çıkıyor.

İ sınıfı fırkateyn, millî bir elektronik harp sistemine ve yeni nesil millî savaş yönetim sistemine,geliştirilmiş silah, radar ve sensörler ile muhabere ve seyir sistemlerine yüzde 75’in üzerinde yerlikatkı payıyla sahip olacak.

İstanbul Fırkateyni ayrıca ağ destekli harekât yaklaşımının gerektirdiği ihtiyaçlara cevap veren, bütünleşik karar destek sistemleri ile taktik karar vericinin süratli ve doğru karar vermesini kolaylaştıracak millî ve yerli olarak geliştirilmiş GENESİS ADVENT Savaş Yönetim Sistemi (SYS)’ne ve Roketsan tarafından üretilen Millî Dikey Atım Lançer Sistemi (MİDLAS)’ne sahip olacak.
MİLGEM Projesi kapsamında inşa edilecek 6,7 ve 8’inci gemiler için de sözleşme hazırlıklarına başlandı. Projelerin inşa süreçleri TAIS ve STM ortaklığında planlanıyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynakgösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermedenyayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın