Islak ekmek gibi nereden tutsan elinde kalıyor

Barışcan Yücel

bariscanyucel@marinedealnews.com
Barışcan Yücel

ABD enflasyon verisinin beklentilerin altında gelmesi ile Fed’in atacağı adımların daha güvercin tonda olacağı ve faiz artış oranının daha da yavaşlayabileceği yönünde olan beklentiler ile küresel bazda kâr satışlarına maruz kalan dolar, hafta başından itibaren sakin seyrini sürdürüyor.

Eylül ayında kısmi de olsa toparlanma gösteren Baltık Kuru Yük Endeksi ve hafif artış gösteren navlun fiyatları gelecek için umut vaat etse de ekim ve kasım aylarında yaşanan düşüş, akıllara ‘Küresel Ticaret’ konusunda tekrar bir yavaşlama yaşanacak mı sorusunu beraberinde getirdi.

Daha önce de vurguladığım gibi özellikle jeopolitik risklerin hat safhaya çıktığı bu günlerde yüksek enflasyon ile boğuşan gelişmiş ekonomilerin bir de ham maddeye ulaşımda yaşayabileceği zorluk önümüzdeki günlerde tekrar raflara yansıyacak gibi görünüyor. Küresel bazda artan faiz oranları yatırımcıları faizden yararlanmaya iterken, üretime olan eğilimin azalması ekonomik büyüme verilerinde aşağı yönlü revizelerin ve beklentilerin oluşmasına zemin hazırlamaya başladı diyebiliriz. Özellikle enerji krizi ile başa çıkmaya çalışan Euro Bölgesi’nde alüminyum, demir, çelik gibi önde gelen sektörlerin işçi çıkarımına başladığına, bazı büyük firmaların ana hatlarını kestiğine ve hatta bazılarının ise üretime ara verdiğine şahit olduk. Küresel ticarette yaşanan daralmanın ve enerji krizi ile hammaddeden yararlanarak katma değerli ürün üretimi yapan büyük firmaların kapasitelerini düşürmeye başlaması son kullanıcı olarak tabir edilen tüketicinin önümüzdeki günlerde biraz daha uykularının kaçmasına neden olabilir.

Kitapta yazan bilgiler her zaman hayatın akışına uymayabilir

Makro boyutta teknik resesyon masadan kalkmış olabilir ama reel resesyon her geçen gün hissedilmeye devam ediyor. Unutulmamalıdır ki kitapta yazan bilgiler her zaman hayatın akışına uymayabilir. Hava sıcaklığı mı önemli yoksa hissedilen nem oranı mı? Bence bu sorunun cevabını bulmamız gerekiyor. Merkez bankaları ve global bazda ülke yöneticileri köşeye sıkışmış bir haldeyken tüketicinin ne durumda olduğunu benim çok anlatmama gerek yok diye düşünüyorum. Çünkü bu yazıyı okuyan her birey geliri veya sosyal statüsü ne olursa olsun sadece 1 dakikalığına kafasını kaldırıp derin bir nefes alıp aynaya baktığı zaman yaşam koşullarının gerçekten ağırlaştığını, enflasyon denen illete her geçen gün nasıl ezildiğini ve yatırım aracı arayarak yatırım yapmayı ve kâr etmeyi bir kenara bırakıp tasarruf bile edemediğini görebilecektir. Bu sadece yurt içi piyasalar için değil, Euro Bölgesi de ABD cephesi de aynı konu başlıkları ile boğuşuyor.

Beklenti satın alınır, gerçekleşen satılır

Gelişmiş ekonomilerin hep ılık dertleri vardı ve şu anda psikolojik ve sosyolojik olarak ne yapacaklarını bilemedikleri bir süreci yaşıyorlar. Gelişmekte olan ülkeler ise genelde ‘Hayatta kalmaya’ çalıştığı için ‘Yıkılmadık ayaktayız’ şarkısını hep birlikte mutsuz ama gülerek söyleyebiliyorlar. Kıyıya köşeye zor zamanlar için ayırdığı birkaç birikimi enflasyona ezilmemek ve kâr etmek adına yatırım yapmaya çalışan birçok yatırımcının da ağzı yanmaya başladı. FTX kripto para borsasında yaşanan son olay domino etkisi yaratarak diğer borsalara da sıçramış görünüyor ve yatırımcıların kripto paraya olan güveni giderek azalıyor. Borsa İstanbul’a koşan küçük ve orta ölçekli yatırımcılar ise; hâlihazırda teknik açıdan aşırı alım bölgesinde olan endekste balinaların satışlarını karşılayacak alış kademeleri oluşturmaktan başka bir şey yapmıyor. Eğer tıraş olmaya gittiğin berberden, bindiğin dolmuşun şoförüne kadar şu hisse varmış baya kazandırmış diye duyuyorsan kısa vade için o hisse doymuştur artık. Gelecek vaat eden, büyüme potansiyeli ve bilançoları çok iyi şirketler var elbette ve kesinlikle yatırım da yapılmalı ama orta veya uzun vade için. Kısa vadede ne yazık ki bu aralar imkânsız gibi. Unutmayalım lütfen beklenti satın alınır, gerçekleşen satılır.

Aman dikkat!

Altın tarafında potansiyel yukarı yönlü oluşmaya başladı. Evet! Ama son 7 aydır düşen altın/ons bu ay tepki alımı ile karşılaştı. Ons başına 1775 dolar hem teknik hem de psikolojik açıdan önem düzeyi çok yüksek bir direnç. Bu seviye aşılamadığı sürece satış baskısı kaçınılmaz. Aman dikkat! Dünya yörüngeden çıkmışken, piyasalar kritik virajı almaya çalışırken, finansal okur yazarlığı olmayan ve olayı sadece para kazanmak ve kısa vadede zengin olmak amacı ile yatırım yapmaya çalışan (kumar oynamak oluyor) değerli insanlardan tek ricam SPK lisansı olmayan sosyal medya fenomenlerini dikkate almamaları. Sulu götürüp susuz getirmezler bir de üstüne su borcunuz olur haberiniz olsun. Yazacağım çok şey vardı, tuttum sildim ya bu da bana dert olsun…

Yarına mutsuz uyanmamak dileği ile, haydi selametle….

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın
bariscanyucel@marinedealnews.com