İran, Suudi Arabistan, BAE, Katar, Bahreyn, Irak, Pakistan ve Hindistan, ortak deniz güvenliği ittifakı kuracak.
İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Şehram İrani, Hint Okyanusu’nun kuzeyinde (Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı) İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Bahreyn, Irak, Pakistan ve Hindistan’ın katılımıyla “Deniz İttifakının” kurulacağını açıkladı.
İlginizi çekebilir:
Çok vektörlü Çin dış politikasının yansıması: Suudi Arabistan-İran Anlaşması
Şehrami, açıklamasında, “Bölge ülkelerinin kendi aralarında gerçekleştireceği işbirliğinin ancak güvenliği sağlayabileceğinin farkına vardığını” kaydetti. İranlı komutan deniz koalisyonunun yapısı konusunda açıklama yapmasa da yakın zamanda kurulacağına işaret etti.
Çin gelişmelerden memnun
Körfez bölgesinde ABD’nin askeri etkinliğini zayıflatacak “Deniz İttifakı” planına tam destek ise bölgede son dönemde etkin arabulucu rolüyle öne çıkan Çin’den geldi. Pekin, İran’ın Donanma Komutanı Şahram İrani’nin planlandığını öne sürdüğü ittifakın, “küresel barışa ve enerji güvenliğine katkı sağlayacağı” değerlendirmesinde bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında, Basra Körfezi’nde güvenliğin ve istikrarın sağlanmasının küresel barış açısından “hayati” olduğunu belirterek, “Çin, bölge ülkelerinin anlaşmazlıklarını diyalog ve istişare yoluyla çözmesini ve iyi komşuluk ilişkileri kurmasını destekliyor” dedi.
ABD’den Suudi Arabistan’a ziyaret
Yaşanan bu gelişmelerin ardından Suudi Arabistan’a giden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Veliaht Prens Bin Selman ile görüştü. İkilinin gündeminde Riyad’ın petrol arzını azaltması, Suriye ile normalleşme ve bölgesel çatışmalar vardı. Taraflar, Ortadoğu’da barış ve istikrar mesajı verdi.
Suriye’de İran ile ABD arasındaki gerilim üzerine konuşan Blinken, ziyareti öncesinde İran’ın nükleer silahlanmasına karşı çıkmak için “her ihtimalin masada olduğu” mesajını vermişti. Blinken, Bin Selman İran’a karşı ABD’nin güvenlik önlemlerini anlattı.
Yemen’deki çatışmalar da konuşulan konulardan biri oldu. Liderler, ülkede barış, refah ve güvenliği sağlamak için kapsamlı bir siyasi anlaşma üzerine fikir alışverişinde bulundu.