İngiltere ve Yunanistan Rus denizlerinde el ele

MDN Editör

İngiltere’nin Rusya ile ticaret yapan firmalara yaptırımları Yunan gemilerini neden es geçiyor?

Geçtiğimiz günlerde Rusya ile ticaret yapan ülkelerin gemileri için “Rusya’nın Hayalet Filosu” olduğu gerekçesiyle Türkiye, BAE ve İsviçre şirketlerine yaptırım uygulayacaklarını açıklayan Birleşik Krallık Hükûmeti’nin yaptırım listesinde Yunan şirketlerine yer verilmemesi dikkat çekiyor.

Birleşik Krallık’ın yaptırımlarını açıklamasının ardından ABD Maliye Bakanlığı 100 şirkete tebligat göndererek belge talebinde bulundu. Ancak, belge talebinde bulunulan şirketler içerisinde Yunan armatörler var mı?

Tüm ticari ilişkilerin hukuka uygun olduğunu ifade eden İstanbul merkezli Türk armatör Beks Denizcilik şirketine herhangi bir gerekçe gösterilmeden yaptırım uygulandığı halde, Rusya ile ticaret yapmaya devam eden Vula merkezli Yunan armatör Minerva Denizcilik şirketine hiçbir yaptırım uygulanmaması, İngiltere Hükûmeti’nin ikili oynadığını gözler önüne seriyor.

ABD, 2023 yılının Kasım ayında Yunan şirketlerine tebligat göndermiş ve gönderilen tebligatların ardından tüm Yunan filolarının Rus denizlerinden çekildiği bilgisi verilmişti. Fakat hâlâ Rusya karasularında Yunan şirketlerine ait tankerler aktif olarak varlığını sürdürüyor.

Bu durum, akıllara Yunanistan’ın pastadan daha büyük bir pay alabilmesi için Türk armatörlerin oyun dışına itilmeye çalışıldığı ihtimalini getiriyor.

Ankara’nın Türk armatörleri zora sokan bu ikili tutumu ivedilikle çözümlemesi bekleniyor zira bu iki Türk denizcilik şirketi Türk ticaret filosundaki Türk sahipli gemilerin yaklaşık ‘yüzde 10’unu’ ve Türk sahipli tankerlerin ise takribi yüzde 40’ını oluşturuyor. Dünya ticaret filosu içerisinde de gemi yatırımlarıyla yükselen iki şirket olarak öne çıkıyorlar.

Minerva Denizcilik’e ait petrol tankeri 27 Şubat 2024 sabah saatlerinde Rusya’nın St. Petersburg Limanı’ndaydı
Minerva şirketine ait gemilerin Rus limanlarında dizilimini gösteren uydu görüntüleri.
Minerva şirketine ait gemilerin Rus limanlarında dizilimini gösteren uydu görüntüleri.
Minerva şirketine ait gemilerin Rus limanlarında dizilimini gösteren uydu görüntüleri.
Bunu Paylaşın