İliç felaketinin faturası kime kesilecek?

MDN Editör

İliç’te yaşanan maden çökmesinin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar “En az 400 bin kamyona ihtiyaç var. Özellikle işçi kardeşlerimizin olduğunu tahmin ettiğimiz yerlerde arama yapıyoruz” açıklamasında bulundu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Erzincan’ın İliç ilçesinde, siyanürlü altın madeninde yaşanan çökmenin ardından heyelan riskinin hâlâ devam ettiğini duyurdu.

Bakan Bayraktar yaptığı açıklamada bölgedeki çökme sonrasında bölgedeki toprağın tamamının kaldırılması için en az 400 bin kamyona ihtiyaç olduğunu ifade etti.

TÜİK 2022 verilerine göre Türkiye’de trafiğe kayıtlı kamyon sayısı ise 918 bin.

“Her şey izinli”

Yaşanan felakete ilişkin, sorumlu kişilerin yargı önüne çıkarılması için çalışacaklarını söyleyen Bakan Bayraktar, “İşin hukuki boyutuyla ilgili müfettişlerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Kimlerin sorumluluğu varsa yargı önüne çıkması için çalışacağız. Buradaki şirketin yönetim düzeyi içerisinde bir zafiyet içerisinde olduğunu görüyoruz. Şirketten bir yetkili bile bölgeye gelmiş değil. Bu tesisin izinleri ile alakalı süreçlerde herhangi bir sıkıntı yok. Fakat uygulama noktasında ilgili bakanlıklar soruşturmayı yürütüyor. Hiçbir şeyin üstünün örtülmeyeceğini söyleyebiliriz” dedi.

Şirketin tüm izinlerinin tam olduğunu belirten Bakan’a göre bu noktada hukuki süreçlerde bir sorun yok. Ancak bu durum akla, göçük riski olan ve endemik türler barındıran bir bölgede izinlerin nasıl ve kim tarafından imzalandığı sorusunu getiriyor.

Adeta izin Kurum’u

Açıklamalara göre bölgede maden genişletme faaliyetlerine izin veren isim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum.

“Yıllar sürecek bir çevre felaketi”

Çöpler Madeni 2022 yılında siyanür sızıntısı ile gündeme gelmişti. Sicili kirli olan madende yaşanan çökme, siyanürün toprağa ve Fırat Nehri’ne karışması ihtimalini yeniden gündeme getirdi.

Bakanlık yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre siyanür konusunda bir tehlike yok. Fakat uzmanlar aynı görüşte değil.

Gazeteci İbrahim Gündüz konu hakkında, “1 ton altın elde etmek için 5 milyon ton toprağa siyanür döküyorlar. Çökme yaşanan alan siyanür liçleme alanıdır. Bu vahşi madenciliktir, bu sömürge madenciliğidir” ifadelerini kullandı.

Madeni işleten Kanadalı şirketin menşei ülkesinde ise siyanürlü arama faaliyetlerine izin verilmediğine dair ifadeler mevcut.

Siyanür nerede kullanılır?

İTÜ Maden Mühendisliği Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral, “Altın aramasında siyanür kullanılmaz” açıklamasında bulunurken, siyanürün altın çıkartma esnasında kullanıldığını söylemekten kaçınması dikkat çekti.

Arama kurtarma çalışmaları sürüyor

Göçük sonrası kaybolan 9 işçi için ise arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

TÜİK

NTV

Bunu Paylaşın