IEA’dan uyarı

MDN İstanbul

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), metan emisyonlarının yeniden yükselebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

IEA, geçtiğimiz yıl Covid-19 sebebiyle sanayi çalışmalarının yavaşlaması sonucu yüzde 10 düşüş gösteren metan emisyonlarının, daha güçlü önlemler alınmadığı takdirde yeniden yükselme ihtimali bulunduğunu belirtiyor.

Ajans, yayımladığı Metan Emisyonları 2020 verilerinde küresel ısınmanın en büyük sebeplerinden birinin metan emisyonları olduğunu ortaya koyuyor.

Coronavirüsün rakipleri

Petrol ve doğal gaz sektörünün 70 milyon ton metanın atmosfere salınımına neden olduğunu açıklayan raporda, bu rakamın bütün Avrupa Birliği’nin enerji sektöründen kaynaklanan karbondioksit emisyonlarına eşit seviyede olduğu vurgulanıyor.

Ayrıca, petrol ve doğal gaz sektöründen kaynaklanan metan emisyonlarının geçen yıl yüzde 10 gerilediği ancak bu düşüşün sektördeki şirketlerin salgın nedeniyle azalan talebe bağlı olarak daha az petrol ve doğal gaz üretmesinden kaynaklandığı ifade ediliyor.

IEA, söz konusu düşüşün şirketlerin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında aldığı önlemler neticesinde gerçekleşmediğini, daha güçlü bir reaksiyonun gösterilmemesi durumunda metan emisyonlarının yeniden artışa geçebileceği uyarısında bulunuyor.

IEA Başkanı Fatih Birol, petrol ve doğal gaz sektörünün, metan emisyonlarının yeniden artmayacağını ve küresel ekonomi toparlansa da 2019’un tarihteki en yüksek seviye olarak kalacağını garanti etmesi gerektiğini belirtiyor.

Metan emisyonlarının düşürülmesi için hızla alınacak önlemlerin iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek için kritik önemde olduğunu belirten Birol, “Bu kapsamda, sektörün hızla hareket etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Diğer yandan, hükümetlerin de şirketleri bu yönde teşvik etme, performanslarını iyileştirme ve daha iyi sonuçlar almak için inovasyonu destekleme yönünde önemli bir rolü bulunuyor. Bu yüzden, sadece karbondioksit emisyonları için değil metan emisyonlarını düşürmek için de iddialı hedefler koymanın tam zamanı,” ifadelerini kullanıyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın