ICS’ten hükümetlere çağrı

MDN İstanbul

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS), Birleşmiş Milletler (BM)’in 75’inci Genel Kurulunda, yaşanan mürettebat krizinin küresel ticaretin tıkanmasına neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Genel Kurulda konuşma yapan ve Covid-19 kısıtlarından etkilenen denizci sayısının 800 bini bulduğunu aktaran ICS Genel Sekreteri Guy Platten, ‘‘ Ülkeler, hâlâ düzeltilebilecek oldukları halde bu sorunu çözemezlerse, tedarik zincirlerinin bozulması ve maliyetlerin yükselme ihtimali oldukça yüksek. Deniz nakilyesi her yıl 7 trilyon dolarlık kargo taşıyor. Eğer bir çözüm üretilmezse küresel çapta ticareti etkileyecek büyüklükte bir tınanıklığı görmeye başlayabiliriz,’’ dedi.

Denizcilik endüstrisi olarak oldukça pragmatist çözümler bulma konusunda uzman olduklarını belirten Platten, ancak hükümetlerin yardımı olmadan bu sorunu çözme ihtimallerinin bulunmadığını söyledi.

Armatörlerin ve yöneticilerin, dünyanın neresinde neresinde olursa olsun mürettebat değişimlerini kolaylaştırmaya çalışmak için muazzam kaynaklar ayırdıklarını belirten Platten, ‘‘Biz işverenler olarak elimizden gelen herşeyi yapıyoruz. Mümkün olan çoğu zaman mürettebat değişimlerini gerçekleştirmek adına olağanüstü çabalar gösteriyoruz ve bu doğrultuda gemilerimizi binlerce mil uzaklıklara yönlendirebiliyoruz. Ancak, tüm bunlar yeterli olmuyor ve denizciler görev sürelerini sonsuza kadar uzatamıyor. Durum artık sürdürülemez ve kırılma noktasına gelmiş durumdayız,’’ diye konuştu.

Endüstrinin ve denizcilerin, gemi mürettebatının kilit işçiler olarak ilan edilmesi ve Covid-19 kısıtlamalarında muaf tutulması adına hükümetlerin yardımına ihtiyaç duyduğunu söyleyen Platten, ‘‘Krizi çözmenin önündeki başlıca engel, birçok sınır koruma ve sağlık yetkilisinin, küresel ticaretin akışında denizcilerin temel rollerini hâlâ kavrayamamalarıdır,’’açıklamasında bulundu.

Kanıtların ortada olduğunu ve kargo gemilerindeki mürettebat seyahatlerinin sunduğu risklerin endüstri tarafından alınan sağlık önlemleri nedeniyle nispeten düşük olduğunu söyleyen Platten, ‘‘Gemilerimize herhangi şekilde bir enfeksiyon getirme arzumuz yok, bu durum gemi adamlarının sağlıklarını tehlikeye atmakla kalmıyor, aynı zamanda iş maliyetini de artırıyor,’’ dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın