Hollanda Kraliyet Donanması’na Den Helder’ın sanal kopyası

MDN İstanbul

Hollanda tersanesi Damen Naval, yeni savaş destek gemisi (CSS) Den Helder’ın kapsamlı bir sanal kopyasını Materieel & IT Komutanlığ’ına (COMMIT) teslim etti

Damen Naval, ilk kez bir geminin tamamının sanal gerçeklik (VR) versiyonunu Hollanda Kraliyet Donanması için yarattı.

Damen Donanma Proje Direktörü Arjan Risseeuw, “Sanal gemi, 3 boyutlu tasarım yazılımımız Cadmatic’te oluşturulan tasarımın bir kopyasıdır. Her şey onun içinde: çelik, borular ve kablo yolları, ekipman ve tüm alanlar. Böylece, gerçek gemi hâlâ inşa hâlindeyken, geminin sanal bir versiyonunda gezinebilirsiniz” açıklamalarında bulundu.

Geminin sanal gerçeklik versiyonu, Savunma Bakanlığı’nın deniz simülasyon merkezi (SCM) ile işbirliği içinde oluşturuldu. Sanal gerçeklik paketi COMMIT’e devredildikten Hollanda Kraliyet Donanması’na devredildi. 

CSS Den Helder Komutanı Deniz Teğmen Stefjan Veenstra , “Sanal gerçeklik modeli, mürettebat olarak bize normalde gemide yaptığınız gemi operasyonlarının ayrıntıları hakkında uzaktan düşünme olanağı sağlıyor” açıklamalarında bulundu.

Geminin 2024 başlarında deniz denemelerine çıkması ve aynı yılın sonlarında COMMIT’e teslim edilmesi bekleniyor. Hollanda Kraliyet Donanması, geminin 2025 yılında hizmete girmesinden önce işin bir kısmını kendisi üstlenecek.

(Naval Today)

Bunu Paylaşın