Hapag-Lloyd, 1 milyar dolarlık ekstra yakıt masrafı bekliyor

MDN İstanbul

Hapag-Lloyd, 1 Ocak 2020 itibarıyla yürürlüğe girecek olan yeni sülfür düzenlemesi nedeniyle, yaklaşık 1 milyar dolar civarında ekstra yakıt masrafıyla karşı karşıya kalacağını açıkladı.

SMM Hamburg Fuarı kapsamında 4 Eylül’de gerçekleştirilen TradeWinds Gemi Sahipleri Forumu’nda (Tradewinds Shipowners Forum) konuşan Hapag-Lloyd CEO’su Rolf Habben Jansen, 2020 sülfür düzenlemesi nedeniyle yakıt maliyetlerinin önemli oranda artacağına dikkat çekerek, “Önümüzde ciddi bir sorun var ve bununla ilgili olarak ne yapacağımıza karar vermemiz gerekiyor,” dedi.

Hapag-Lloyd, 2018 yılının ilk yarısı için yayınladığı raporda, yeni sülfür düzenlemesine hazırlanmak açısından iki deneme projesi oluşturduğunu açıklamıştı. Şirket, bu bağlamda, gaz temizleme sistemlerini (scrubber) iki büyük konteyner gemisinde test ediyor ve bir yandan da alternatif yakıt olarak LNG’nin avantajlarını araştırıyor. Scrubberların denemelerine 2019 yılının başında başlanacak ve alınacak sonuçlara göre, şirket bu teknolojiye yapacağı yatırımlarını artırabilecek. Jansen, tüm dünyadaki filolar baz alındığında, scrubber takılmış gemilerin 2020 itibarıyla olması gerekenin altında bir oranda kalacağını tahmin ettiğini de dile getirdi. Jansen, LNG yakıtı içinse, United Arab Shipping Company (UASC) ile gerçekleştirdikleri birleşme yoluyla şirketin filosuna kattıkları yük gemilerinden bazılarının rektifiye potansiyellerini araştırdıklarını söyledi. An itibarıyla UASC’nin filosunda LNG’yle uyumlu 17 adet 15 bin TEU’luk gemi bulunuyor. Jansen, “Eğer ilk projemizde başarı elde edersek, diğer 16 gemimizi de LNG’ye çevirebiliriz. Ancak, bu emekler ciddi bir yatırım gerektirdiğinden ve LNG’nin yakıt olarak en azından 2020 yılına kadar kısıtlı tedarik edilebilmesi nedenlerinden dolayı, tüm dünyadaki şirketlerin de nihayetinde başka bir yakıt cinsine geçiş yapacaklarını tahmin ediyorum. Bunu, temel durum senaryosu olarak dikkate almamız gerekli. Bu aynı zamanda, yakıtla alakalı maliyetleri örtecek mekanizmayı bir an önce bulmamız gerektiği anlamına da geliyor. Çünkü halihazırdaki formüllerimiz ve hesaplamalarımız bunun için yeterli değil,” diye ekledi.

Bunu Paylaşın